Kovászos uborka

2013.07.03 17:41

Kovászos uborka

Azt hiszem nyár nincs kovászos uborka nélkül. Nálunk egész nyáron készül. Mindenki nagyon szereti. Én simán magában tejjel vacsorára imádom, és hizlalni se hizlal. (Nincs tőle bajom). A só az egy olyan tényező, ki mennyire szereti sósan. Én imádom a jó sós uborkát, így én kissé többet teszek bele. De ezt én is a 2. napon kóstolással ellenőrzöm, akkor még simán lehet hozzáadni, mikor a kenyeret levesszük róla.

Hozzávalók:

1 db 5 literes üveg, 2,5-3 kg fürtös uborka, (Ha szép vékony kicsi uborkát sikerül venni akkor akár 4 kg is belefér az üvegbe) 2-3 evőkanál só, 4-5 gerezd fokhagyma, 15 szem fekete bors, 1 szál kapor, víz, 1 szelet kenyér (ha sikerül venni a kovászos a legjobb, de az sem gond, ha nem)

Elkészítés:

Az uborkákat jó alaposan megmossuk, van, aki a két végét levágja, én nem szoktam. Ez után hosszában bevágjuk úgy, hogy majdnem végigér a vágás. Majd elfordítjuk és még egyszer végig vágjuk, úgy, hogy a két vágás merőleges legyen egymásra. Így nem esik szét az uborka, de belül is átjárja a sós víz.

Az üveget alaposan kimossuk, és az aljára helyezünk a kapor felét, és kb. 15 szem egész borsot.

Majd tehetjük bele az uborkákat állítva egymás mellé szorosan.

A tetejére dobjuk rá a megpucolt fokhagyma gerezdeket, és a kapor másik felét.

A szelet kenyeret kissé megpirítjuk (ez azért, mert így nem esik szét, szépen egyben marad)

Felöntjük a sóval elkevert meleg vízzel az üveget úgy, hogy a kenyeret is ellepje.

Majd egy kistányérral lefedve meleg helyre tesszük.

Az időtől függően 2-4 nap alatt készen van. Én a 2. nap környékén eltávolítom a kenyeret a tetejéről, és úgy hagyom tovább érni, és kóstolással derül ki melyik nap jó már. Ha úgy érezzük, készen van, akkor az uborkákat egy tálba tesszük,

és a levet egy szűrővel rászűrjük.

Majd hűtőbe tesszük lehűlni. Nem feltétlenül érdemes a napra tenni nagyon nagy melegben, mert nagyon megpuhul az uborka, és nem lesz finom roppanós. 

Kedves látogató. Az oldalon reklámok találhatók, mert elértünk egy akkora adatforgalmat, ami már nem ingyenes, és ezen reklámok bevételéből tudjuk a weboldalt fenntartani, fizetni a tárhelyért. Köszönjük szépen.