Macaron

2013.03.03 14:39

 

Macaron

Mivel már a csapból is a macaronok folynak, és egyre több oldalon látja az ember, az én agyam is azon kattog, jaj de jól néznek ki, meg kéne kóstolni. Hát közelemben semerre, csak nézem őket sóvárogva a neten, így neki láttam elkészíteni én is. Az első próbálkozásom eredménye, hogy a sütőpapírról ettük le kanállal őket. Így nem volt benne krém sem, hisz nem volt mibe tölteni. De nem igazán az volt a baj, hogy nem jöttek le a papírról, hanem hogy nem is igazán készültek el, mert ugyan a teteje szép fényes kemény, frankón eresztett talpakat is, csak épp mégse lett belül kemény. Annyi ideig sült, és úgy készült ahogy olvastam, le van írva. Szóval ez az a süti aminél nem szabad kétségbe esni ha nem sikerül elsőre, próbálkozni kell, ki kell tapasztalni mi, mennyi, hogyan  is működik ez nálunk. Ha egyszer már sikerül, akkor a következő csak tökéletesebb lesz. Az biztos, hogy a sütőpapír az ha szilikonos az teljesen oké, gyönyörűen lejön róla, míg a simáról ez nem mondható el. Ide fogok tenni egy linket, egy videót nekem nagyon hasznos volt, hogy láttam is, nem csak a leírás volt előttem, mert a videó sokat segített, kicsit szőkének gondoltam magam az első sütés után, de aztán ahogy elnéztem, nem én voltam az első akinek ez nem ment elsőre.

A recept ami a videón is van és ahogy én is készítettem:

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=ZLqn4q54cLg

Hozzávalók:

110 g őrölt mandula ( én 100g-ot tettem bele, mert ez 1 csomag volt, nem bontottam meg a másik csomagot a 10 g miatt)

És mandula szeletek őröltem meg, mert az már szárazabb, de mindenhol azt olvasom újabban, hogy a mandula liszt a legjobb, én még nem láttam ilyet.

1 csipet só, 200 g porcukor, 90 g tojás fehérje, 25 g cukor, 1 csipet ételfesték ha színezzük, én port használtam.

Elkészítés:

A mandulát és a porcukrot és a mandulát ledaráljuk, majd 2x átszitáljuk ( én ezt 1-szer tettem meg.)

A tojás fehérjére mindenhol azt írják pihentetni, legyen szobahőmérsékletű, nálam ez max 1 óra pihi volt. Legközelebb ha készítem akkor ha eszembe jut kiveszem előbb majd.

A tojásfehérjét felverjük közben hozzáadjuk a cukrot, és jó kemény habbá verjük. Ha színezzük akkor a végén mehet bele az ételfesték is.

A porcukros mandula őrleményt óvatosan forgassuk a habhoz.

Olvasom mindenhol, hogy vigyázzunk ne keverjünk bele levegőt, az nem jó a macaronnak. Hát próbáltam. Ami belekerül, kicsapkodjuk ha a tepsiben vannak.

Szilikonos sütőpapírra habzsák segítségével kis köröket nyomunk, hagyjuk köztük kicsi helyet mert picit elterülnek.

( Nekem nem igen sikerült egyforma köröket nyomni, de hála így is lett mindegyiknek párja, majd legközelebb ez is jobb lesz már)

Hagyjuk pihenni őket 30-60 percig míg egy kicsit szikkad a teteje. Majd 150 fokra előmelegített sütőben 12-14 perc alatt megsülnek.

(Nagyon ki kell tapasztalni azt a 150 fokot, nekem sima mezei villany sütőm van, az első mégse sikerült, de már én is kapisgálom, hogy is lesz jó ez végül.)

Mikor kivesszük a sütőből akkor várunk vele pár percet, és leszedjük őket a sütőpapírról.

Krém:

Én ehhez most a vaníliás krémem csináltam gyors, de mivel sárga volt a macaron, tettem hozzá kakaóport, hogy mégse legyen egyszínű.  

1 tojást 2 ek liszttel és 2 dl tejjel felfőzünk, jó sűrűre folyamatos keveréssel. Kihűtjük, majd 10 dkg margarint kikeverünk 7  dkg porcukorral és ehhez hozzá keverjük a kihűlt krémet, valamint egy vanília rúd kikapart magjait, ha pedig kakaósan szeretnénk 1 teáskanál kakaóport keverünk még hozzá.

Habzsákból rányomjuk a krémet és 1-1 macarot összetapasztunk. 

Azért megmutatom nem lett az egés adag ugyan olyan szép, de elsőre én elégedett voltam így is. 

Kedves látogató. Az oldalon reklámok találhatók, mert elértünk egy akkora adatforgalmat, ami már nem ingyenes, és ezen reklámok bevételéből tudjuk a weboldalt fenntartani, fizetni a tárhelyért. Köszönjük szépen.