Mákos háromszögek
Mákos háromszögek
A mák töltelék az a bejglim tölteléke, mert ezt imádom. A leírásban most fél adag a tészta mennyisége, bár én szoktam az egész adagot készíteni a 80 dkg-nyi liszttel, és a fele kakaós szokott lenni. Mivel finom puha másnap is, és vagyunk rá páran, nekem a normál adag a nyerő. Ha már úgyis kelesztek nálam mindegy.
Ebből az adagból 18-20 db lesz.
Hozzávalók:
40 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő 5 dkg cukor, 2,5 dl tej, 1 csipet só, 1 dl étolaj ( NEM kell bele tojás!!)
A töltelékhez:
25 dkg darált mák, 16 dkg cukor, 155 ml víz, 1 citrom reszelt héja, kevés fahéj
A kenéshez:
1 db tojás
Elkészítés:
1 dl langyos tejbe morzsoljuk az élesztőt, adunk hozzá 1 kávéskanál cukrot és 10 perc alatt felfuttatjuk.
Majd egy tálba tesszük a lisztet, hozzáadjuk a cukrot, csipet sót, olajat, a felfuttatott élesztőt és a maradék tejet.
Jól összekeverjük, dagasszuk
és konyharuhával letakarva meleg helyen 40 perc-1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
Amíg kel elkészítjük a mák tölteléket. A vizet a cukorral sziruppá főzzük, felforraljuk.
A mákhoz hozzáadjuk a citrom reszelt héját, és a fahéjat,
majd a forró szirupot hozzá öntjük
és jól elkeverjük. Hagyjuk kihűlni.
Ha megkelt a tészta lisztezett deszkán vékonyra kinyújtjuk,
megkenjük a mák töltelékkel
és szorosan feltekerjük.
Háromszögekre vágjuk,
majd megkenjük a felvert tojással.
Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és 180 fokon 15-20 percig szép pirosra sütjük.
Kedves látogató. Az oldalon reklámok találhatók, mert elértünk egy akkora adatforgalmat, ami már nem ingyenes, és ezen reklámok bevételéből tudjuk a weboldalt fenntartani, fizetni a tárhelyért. Köszönjük szépen.