Mákvirág
Mákovirág
Az ötletet úgy kaptam, hogy kezdjek belőle valamit, így mivel maradt mákom, és a kalács tésztám is igen kedvence a családnak, a kettőt egybetettem. A végeredmény jó lett. Nagyon mutatós és finom is lett.
Hozzávalók:
50 dkg liszt 1 csomag vaníliás cukor 2 evőkanál cukor 2 db tojássárgája 1/2 kiskanál só 5 dkg Rama margarin 2,5 dl tej 2,5 dkg élesztő 1 db tojás kenéshez
Máktöltelék: 30 dkg mák, 1 citrom reszelt héja, 1 késhegynyi fahéj, 20 dkg cukor, 2 dl víz
Elkészítés:
1 dl langyos tejbe morzsoljuk az élesztőt és 10 perc alatt felfuttatjuk. Egy nagy tálba tesszük a lisztet, közepébe mélyedést készítünk és beletesszük a tojások sárgáját, a cukrot, vaníliás cukrot, sót az olvasztott ramat, a tejet és a felfutott élesztős tejet. Jól összegyúrjuk és dagasszuk.
Egy tiszta konyharuhával letakarjuk és meleg helyre tesszük kelni 1 órát míg a duplájára kel.
Amíg kel elkészítjük a máktölteléket.
20 dkg cukrot 2 dl vízzel felforralunk. Leforrázzuk vele a darált mákot, hozzáadunk 1 késhegynyi fahéjat és fél citrom reszelt héját, majd jól összekeverjük. Hagyjuk kihűlni. Csak hidegen kenjük a tölteléket a tésztára. Ha túl folyós akkor egy kis zsemlemorzsát keverjünk bele.
A tésztát, lisztezett deszkára tesszük kinyújtjuk,
megkenjük a máktöltelékkel,
és feltekerjük.
A két végét levágjuk, és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, kör alakban. Ollóval 1 cm-es darabonként bevagdaljuk.
Minden másodikat belülre hajtjuk.
A levágott végeket a tetejére tesszük,
megkenjük 1 egész felvert tojással.
180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt szép pirosra sütjük. 10 perc elteltével ha a teteje gyorsabban pirulna tegyünk rá egy alufóliát, hogy nehogy megégjen
Kedves látogató. Az oldalon reklámok találhatók, mert elértünk egy akkora adatforgalmat, ami már nem ingyenes, és ezen reklámok bevételéből tudjuk a weboldalt fenntartani, fizetni a tárhelyért. Köszönjük szépen.