Mézes krémes

2016.01.03 14:26

Mézes krémes (mézes zserbó)

Elég sokféle verzió létezik ebből is, ahány ház annyi szokás. Van, aki kakaós krémet tesz bele, van, aki lekvárt is, én így kaptam anno egy nagyitól a receptet, nem változtattam rajta mi így szeretjük, egyszerű és nagyon finom. Régen mézes krémesnek hívták, ma már mézes zserbóként ismert, gondolom, ahogy változtattak rajta úgy jött az új név is. A receptem kanállal mér 1-2 dolgot, de lemértem így a zárójelben ott a pontos gramm is.

Hozzávalók:

Tésztához:

50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 15 dkg porcukor, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 2 db tojás, 4 evőkanál méz (100 g), 100 ml tejföl

Krémhez:

3 db tojás sárgája, 3 evőkanál cukor (80 g), 1 csomag vaníliás cukor, 3 púpozott evőkanál liszt (90 g), 7 dl tej, 20 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 4 evőkanál rum

Tetejére:

20 dkg olvasztott csokoládé

Elkészítés:

A lisztet elmorzsolunk a vajjal, hozzáadjuk a porcukrot, szódabikarbónát, tojást, a mézet a tejföllel 

jól kidolgozott tésztát készítünk. 

4 részre osztjuk, 30 percig pihentetjük. 

(míg pihen a tészta én a főzött krémet elkészítem, mert míg megsülnek a lapok ki is hűl, és folytathatom az összeállítással egyből)

Elkészítjük a krémet is. A tojások sárgáját a cukorral jól kikeverjük, 

hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a lisztet 

és apránként hozzáadagolva a tejet folyamatos keverés mellett csomómentesre keverjük, 

majd sűrű krémmé főzzük. Hagyjuk kihűlni.

És akkor letelt a pihi süthetjük a lapokat.

A lapokat egyesével kés vastagságúra nyújtjuk 

majd jól megzsírozott vagy sütő papiros tepsi hátlapján (én a sütő papiros verzióval sütöm a lapokat) 

170 fokon 7-10 perc alatt megsütjük a lapokat. 

Ha megsültek a lapok a vajat a porcukorral habosra kikeverjük, hozzáadjuk a rumot is 

majd a kihűlt krémmel alaposan kikeverjük.

A lapokat egymásra téve megtöltjük a krémmel, úgy hogy az első, második illetve a harmadik lapra krémet kenünk, 

a legfelső negyedik lapra kerül az olvasztott csokoládé, 

amit hagyunk megszilárdulni, 

majd forró vízbe mártott (papírkéztörlőn letörölt) késsel felvágunk. (így nem törik a csokoládé a tetején)

Kedves látogató. Ha időd engedi és nem nagy kérés kérlek, kattints néha 1-1 reklámra az oldalon, mert az oldal elért egy akkora adatforgalmat, ami már nem ingyenes, és ezen reklámok bevételéből tudjuk a weboldalt fenntartani, fizetni a tárhelyért.

Nektek mindössze egy kattintás. Köszönjük szépen