Mikulás kalács
Mikulás kalács
A tészta az egy bevált tészta, és hát mi minden évben sütünk valamit, amit Domim odatesz a mikulásnak a kifényesített csizmák mellé, idén ilyen mikulás kalácsot készítünk neki. Nagyon finom puha lágy kalács, nálunk volt, aki kakaóval és volt, aki lekvárral ette meg.
Hozzávalók:
A tésztához:
50 dkg liszt, 220 ml tej, 2,5 dkg élesztő, 1 db tojás, 30 g cukor, 1 csipet só, 50 g olvasztott vaj
A díszítéshez:
1 db tojásfehérje, kandírozott gyümölcs, díszítőcukor, 20 g kristálycukor
Elkészítés:
A tejbe teszünk 1 csipet cukrot, hozzá morzsoljuk az élesztőt és 10 perc alatt felfuttatjuk.
Tálba tesszük a lisztet, hozzáadjuk a tojást, sót, cukrot, az olvasztott vajat és a felfuttatott élesztőt. Jól összegyúrjuk, dagasszuk,
tiszta konyharuhával letakarva meleg helyre tesszük 1 órát, amíg duplájára kel.
Ha megkelt 15 db-ra osztjuk, és kissé kigömbölyítjük őket (kb. 60 g-os kis gömböceim lettek)
Minden kis gömböcből lecsípünk 2 pici darabot. Az egyik lesz a sapkája bojtja, a másik pedig a sapka pereme.
Picit megsodorjuk a tenyerünkkel, úgy hogy csepp alakot kapjunk,
majd ellapítjuk a tenyerünkkel.
A keskeny végére tesszük az egyik pici darabot, amiből kis golyót formáltunk.
A másik pici darabot pedig vékonyra sodorjuk és rátesszük kb a feléhez. Ez lesz a sapka alja.
A legalját lekenjük tojásfehérjével,
majd kristálycukorral szórjuk meg.
A többi részen is lekenjük a tojásfehérjével, és a kandírozott gyümölcsökből, színes cukrokból elkészítjük az arcát.
Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük,
és 180 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt szép pirosra sütjük.
Kedves látogató. Az oldalon reklámok találhatók, mert elértünk egy akkora adatforgalmat, ami már nem ingyenes, és ezen reklámok bevételéből tudjuk a weboldalt fenntartani, fizetni a tárhelyért. Köszönjük szépen.