Palacsinta

2013.08.11 14:30

Palacsinta

Én nem szoktam mérni, van egy ősrégi vájlingom, még a nagymamámé volt ez a kedvenc edényem, bár már igen ütött, kopott szegény. De a palacsinta rendszerint ebben készül, így tudom mennyi az a liszt, amit szoktam. Most viszont lemértem mindent, miből mennyi a mennyiség, hogy le tudjam írni. Mivel ez is olyan étel, ki hogy szereti ezért a folyadék mennyisége lehet több vagy kevesebb egy picivel, ezt már mindenki maga tudja, hogy vékonyabban, avagy vastagabban szereti a palacsintát. Azt hiszem ez a recept ez egy középút, se nem vékony, se nem vastag, szerintem ez pont jó. Mi nagy fogyasztók vagyunk ilyen ételeknél, a gyermekeim kedvence, és hát vannak 4 en, így ettől kevesebb nem készülhet, de természetesen ezt is lehet leosztani, ha valakinek nem, kell ennyi. Nekem ebből a receptből 25 db palacsinta lett.

Hozzávalók:

60 dkg liszt, 1 db tojás, 1 csipet só, 1 teáskanál vaníliás cukor, 100 ml olaj, 700 ml, tej, 700 ml szódavíz (én szénsavas ásványvízzel szoktam készíteni, ezt direkt tartok a spájzban 1-2 üveggel ezekre az alkalmakra)

Kevés olaj a sütéshez (lehet, az újabb teflon serpenyőkhöz már nem kell, az enyémek már őskövületek ezek is, nekem kell minden palacsinta előtt 1 teáskanál a teflonjaimba.)

Elkészítés:

Egy edénybe tesszük a lisztet, közepébe ütjük a tojást, hozzáadjuk a sót, vaníliás cukrot (nekem Vaníliavarázs vaníliáscukra van, azért ilyen szép sötét),

és apránként felesbe hozzáadjuk a tejet és szódát, úgy hogy közben egy habverővel kevergetjük, hogy ne legyen csomós.

Ezt addig tesszük így, míg megfelelő az állaga. Se nem híg, se nem sűrű.

És legvégül belekeverjük az olajat is.

A serpenyőt felforrósítjuk, beleteszünk 1 teáskanál olajat megvárjuk, míg forró lesz és 1 merőkanálnyit (ez függ attól mekkora az a merőkanál, nekem van egy kisebbem direkt erre a célra) teszünk a masszából, közben úgy döntjük a serpenyőt, hogy eloszlassuk egyenletesen.

Amikor az egyik fele már jó akkor megfordítjuk.

Hamar megsül, nem igen lehet mellőle elmászkálni, Én legalábbis 2 tepsivel sütöm, és így szinte folyamatosan van mit csinálni, ahogy sülnek. Minden darabnál teszek 1 teáskanál olajat a serpenyőbe és csak ezután teszem a masszát bele.

Töltelék pedig ki mit szeret, fahéjas, kakaós, lekváros, banános nutellás nálunk ezek a leginkább kedveltek.

Kedves látogató. Az oldalon reklámok találhatók, mert elértünk egy akkora adatforgalmat, ami már nem ingyenes, és ezen reklámok bevételéből tudjuk a weboldalt fenntartani, fizetni a tárhelyért. Köszönjük szépen.