Pitypang méz

2013.04.22 15:55

 

Pitypang méz

Ez egy hamis méz, mert, hogy köze sincs a méhecskékhez. És nekem messze nem is lett olyan sűrűségű mint a valódi méz. Egy rakat oldalon elolvastam ki, hogyan készíti, mennyi ideig főzi, volt aki azt írta fél órát, volt aki 1 órát. Egy biztos én 4 órán keresztül főztem kis lángon, semmiképpen sem forralva. Az eredmény méz szerű, de azért kissé folyós lett. Viszont eszméletlen finom. Azt vettem észre főzés közben hogy a 12 éves fiam ki-be mászkál a konyhából és egyfolytában kóstolt, ízlett neki. A legkisebb ma már ezzel itta a teáját, és a reggeli is vajas mézes kenyér volt. Érdemes elkészíteni, valóban nagyon finom. Ami nem mellékes, hogy az ára az 1 kiló cukor, fél citrom ára, ebből 3 kis üveg mézünk lett. Az eltarthatóságát ne kérdezzétek, mivel erre 1 utalást találtam, ahol annyit írtak, hogy hűtőben sokáig eláll. Nálunk tuti nem tart majd sokáig. Eddig 2 adagot készítettünk, de mivel tökéletes enni, süteményekbe, teába, azt hiszem nem lesz hosszú életű és készíthetünk nemsokára ismét.

A gyermeklánycű: Megtalálható réteken, legelőkön, árokpartokon, kertekben, szinte mindenütt elterjedt növény. Áprilisban, májusban virágzik, feltűnő színe miatt messziről észrevehető.

A növény gyökerét és levelét gyűjtik, és mindkettőből teát készítenek. A tea gyógyhatásai a következők:

étvágygerjesztő, emésztést serkentő, epeműködést elősegítő,vizelethajtó,vértisztító, májtisztító. A virágokban és a levelekben B2, és C-vitamin található

És egy érdekesség: az ősszel begyűjtött gyökerekből kávépótló szert is készítenek.

Hozzávalók:

2 összmarék virág, (ez a két markunk összetéve), 1 liter víz, fél citrom, 1 kg cukor

Elkészítése:

A virágokat leszedjük, ezzel kezdjük, arra azért figyeljünk, hogy ne út mellől szedjük. Meg lehet mosni van ahol azt írják, én nem tettem, mert hogy van ahol kifejezetten nem ajánlják, mert aki megmossa, lemossa róla a virágport is. Tehát én nem mostam meg meghagytuk a virágport rajtuk. Leszedés után essünk is neki, mert a virágok 1,5-2 óra elteltével becsukódnak. Ezzel nincs gond, ha levágjuk a zöld részt. Ugyanis van ahol azt írja vágjuk le, én készítettem így is, hogy levágtam és úgyis, hogy nem tettem. Az eredmény ugyanaz, nagyon finom és semmi keserű íz. A keserű az a szárában van neki, na nálunk az nem került bele, a virágokat a fej alatt tépkedtük le.

Szóval a virágokat a vízzel egy edénybe tesszük és kis lángon egészen amíg elkezd bugyogni főzzük. Ne forraljuk! Majd levesszük a tűzről és lefedve reggelig pihenni hagyjuk.

Az első adagnál így tettem, a másodiknál nem pihentettem hanem azonnal folytattam, az eredmény szemre és ízre ugyanaz lett.

Szóval ha pihent vagy nem  a következő a folyamat. A főzetet leszűrjük sűrű szitán, én egy textil pelenkán tettem, és a virágokból is jól kinyomkodjuk a levet. Hozzáadjuk a cukrot, a karikára vágott citromot,és ezt így főzzük.

Szépen lassan kislángon, nem forralva. Én 4 órán keresztül főztem, nem tudom ha tovább főzném sűrűbb lenne e, mert erre max fél 1 órát találtam. Azt írja ha sokáig főzzük hamar kicukrosodik. Hát az enyém ezt szerintem nem fogja megélni, hogy látom a fogyását, ha meg mégis, akkor sem keseredek el, hisz a cukrosodott méz melegítve ugyanúgy folyóssá válik, és ugyanolyan jó a sütikbe is mint a sima.

Ja és ne dumáljak annyit. Szóval ha úgy gondoljuk már jó lesz akkor üvegekbe töltjük, és dunsztba (takaróba téve) hagyjuk kihűlni. 

Kedves látogató. Az oldalon reklámok találhatók, mert elértünk egy akkora adatforgalmat, ami már nem ingyenes, és ezen reklámok bevételéből tudjuk a weboldalt fenntartani, fizetni a tárhelyért. Köszönjük szépen.