Rizsgolyó, arancini

2015.11.18 18:37

Rizsgolyó, arancini

Ez egy maradékmentő recept nálam. Néha akad, hogy marad a rizsből, néha hogy nem is kevés, ilyenkor nagyon jól jön az olasz konyha egyszerű finomsága. El lehet készíteni friss rizsből is, de szinte mindenhol azt ajánlják, hogy mielőtt golyóvá formáznánk, pár órát hűsöljön a hűtőben, így direkt jól jön, ha ezt a megmaradt rizsből készítjük, és ráadásul csak 1-2 dolog kell hozzá, pár perc alatt összedobható. A rizshez a reszelt sajton kívül mehet bele akár parmezánt is egy kevés, még ízletesebb lesz.

Ugyan azt olvastam, hogy leginkább az a rizs felel meg erre a célra, ami tapad, én jázmin rizst használok, nekem ebből is elkészült, de az tény, hogy amit nem említenek sehol, én enyhén vizes kézzel készítettem a golyókat, mert így nem a kezemhez ragadt, hanem frankón egymáshoz és szép golyók lettek. Nekem ebből az adagból 16 db rizsgolyó lett.

Én csak salátát és egy kis joghurtos öntetet kínálok mellé, a gyerekeim is nagyon szeretik így.

Hozzávalók:

2 bögre rizs, 15 dkg reszelt sajt (én goudát használok, de jó a trappista is), 1 db tojás, őrölt fekete bors, 150 g mini mozzarella

Panírozáshoz:

2 db tojás, 5 dkg zsemlemorzsa

Elkészítés:

A rizshez adjuk a reszelt sajtot, tojást, borsozzuk, 

majd jól összedolgozzuk.

Kis golyókat formázunk belőle, majd a közepébe belenyomjuk az ujjunkat, 

és ide helyezzük be a mini mozzarellát 

majd alaposan összenyomkodva gömböt formázunk belőle. (arra figyeljünk oda, hogy a mozzarellát mindenhol fedje a rizs, mert a forró olajban elkezd kifolyni ha, kilátszik)

Ha ezzel megvagyunk, bepanírozzuk. A tojásokat felverjük egy tálba, egy másikba zsemlemorzsát teszünk, előbb a tojásba forgatjuk, 

majd a zsemlemorzsába.

Bő forró olajban szép arany barnára sütjük, 

majd papírtörlőre szedjük. ( Ha nem lapos edényben sütjük, amibe ugyan sok belefér, hanem magasabb falu edénybe, amibe több, magasabban lehet az olaj, akkor a rizsgolyók megfordulnak maguktól)  

Kedves látogató. Ha időd engedi és nem nagy kérés kérlek, kattints néha 1-1 reklámra az oldalon, mert az oldal elért egy akkora adatforgalmat, ami már nem ingyenes, és ezen reklámok bevételéből tudjuk a weboldalt fenntartani, fizetni a tárhelyért.

Nektek mindössze egy kattintás. Köszönjük szépen