Rizskoch
Rizskoch
Mióta az eszemet tudom, így készült, és mai napig így készítem én is a rizskochot. Van, aki vízzel kezdi a riszt főzni, mi csak tejjel szoktuk. Szerintem ez is ahány ház, annyi féle képen készítjük.
Vaníliavarázs finom vaníliájával készítem. Leginkább házi baracklekvárral fogyasztjuk, bár én most eltértem ettől a fotón is látszik, itt áfonyaszósz került most rá.
33*21 cm-es tepsiben sütöm, bár van amikor a nagyobbat sikerül elővennem hozzá, abban csak vékonyabb lesz, de nem ront az ízén. Aki szereti tehet hozzá mazsolát is.
Hozzávalók:
30 dkg rizs, 1200 ml tej, 1 vanília kikapart magja, ha nincs 1 csomag vaníliás cukor, 1 csipet só, 6 dkg vaj, 20 dkg cukor, 6 db tojás, ½ citrom reszelt héja
Tepsi kikenéséhez:
vaj, 3 evőkanál zsemlemorzsa
Elkészítés:
A tejet felforraljuk, hozzáadjuk a rizst,
a vanília kikapart magjait (vagy a vaníliás cukrot), a csipet sót és a rizst puhára főzzük.
Én úgy szoktam, hogy néha megkeverve főzöm, addig, amíg a tej nagy részét felveszi.
Akkor ráteszem a fedőt, leveszem a tűzről,
és hagyom kb 20-25 percim ami alatt felveszi a maradék tejet, addigra a rizs is puha teljesen.
Majd hagyjuk kihűlni.
Közben a vajat a cukorral, a tojás sárgákkal és a citrom reszelt héjávalhabosra keverjük.
Hozzáadjuk a langyosra hűlt rizst
és összekeverjük.
Majd a tojásfehérjéből keményre vert habot óvatosan hozzáforgatjuk.
Vajjal kikent zsemlemorzsával megszórt
tepsibe öntjük.
200 fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt szép arany barnára sütjük.
Kedves látogató. Az oldalon reklámok találhatók, mert elértünk egy akkora adatforgalmat, ami már nem ingyenes, és ezen reklámok bevételéből tudjuk a weboldalt fenntartani, fizetni a tárhelyért. Köszönjük szépen.