Somlói galuska
Somlói galuska
Nekem nagyon tetszett ez a megoldás, hogy tortaformában készül, azt hittem, hogy ez a recept bonyolult, hisz a leírása se semmi neki, de nem is olyan vészes, és ugyan a lapok külön sülnek, de mivel vékonyak hamar készen van, így az egész nem is olyan macerás vagy hosszú, mint amilyennek hangzik. Ahhoz hogy az ízek teljesen összeérjenek érdemes éjszakára pihentetni, de ez itt se mindig működik. Mert előbb esik neki a család. Persze marad másnapra is. Én 28 cm-es tortaformában sütöttem. Csokoládé öntetet lehet venni boltban is és biztosan egyszerűbb, mint elkészíteni, de mivel amit itt leírtam max 3 perc, nem érdemes a boltit, mert ez sokkal finomabb.
Hozzávalók:
A piskótához:
9 db tojás, 9 evőkanál cukor, 8 evőkanál liszt, 3 evőkanál darált dió, 2 teáskanál kakaópor, 1 és fél csomag sütőpor,
(1db piskótához kell: 3 db tojás, 3 evőkanál cukor, 3 evőkanál liszt, fél csomag sütőpor. Plusz a dióshoz a dió, kakaóshoz a kakaó., illetve a diósnál a liszt az csak 2 kanál)
Vaníliás krémhez:
3 csomag pudingpor, 1liter tej, 10 dkg cukor, 2 db tojás
Sziruphoz:
50 ml rum, 150 ml víz, 5 evőkanál cukor, 10 dkg mazsola, 2 citrom reszelt héja
Töltelékhez még:
Darált dió, baracklekvár
Csokoládé öntet:
15 dkg csokoládé (nálam étcsokoládé), 5 dkg kakaópor, 5 dkg cukor, 50 ml rum, 100 ml víz
Tejszín:
4 dl tejszín
Elkészítés:
Elkészítjük a piskótákat. 3db 3 tojásos, sima, kakaós és diós lapokat.
3 tojást szétválasztunk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük.
A sárgáját fehéredésig keverjük 3 evőkanál cukorral.
Majd hozzáadjuk a felvert hab negyedét elkeverjük, és mehet hozzá a többi hab is. Óvatosan forgassuk bele, hogy ne törjük össze a habot.
Óvatosan forgassuk bele, hogy ne törjük össze a habot. Hozzáadjuk az átszitált fél csomag sütőport, 3 evőkanál lisztet, ezt is összeforgatjuk.
Ramaval kikent, liszttel megszórt tortaformában
200 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt tűpróbáig sütjük.
Ugyanígy készítjük el a kakaós piskótát is, csak a liszttel együtt hozzáadjuk a kakaót.
A diós is ugyanígy készül annyi különbséggel, hogy a lisztnél csak 2 kanál kerül bele.
Amíg kihűlnek, elkészítjük a vaníliás krémet. A pudingot a cukorral és kevés tejjel összekeverjük, hozzáadjuk a tojások sárgáját,
elkeverjük, majd hozzáadjuk a többi tejet is
és folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük,
majd ha félig kihűlt hozzáadjuk a kemény habbá vert fehérjét is, és jól összeforgatjuk.
Elkészítjük a szirupot is. Egy tálba tesszük a rumot, vizet, cukrot, mazsolát és sziruppá főzzük,
ha tűzről levesszük a citrom héját is belereszeljük.
Összeállítjuk a lapokat. A kakaós piskótát a formába tesszük, meglocsoljuk a szirup harmadával,
majd rákenjük a vaníliás krém harmadát, megszórjuk darált dióval.
Erre tesszük a sima lapot, amit szintén meglocsolunk sziruppal, erre megint vaníliás krém és ismét megszórjuk darált dióval. És mehet rá a diós lap, amit meglocsolunk a maradék sziruppal, megkenjük baracklekvárral,
erre tesszük a maradék vanília krémet, amit meghintünk kakaóporral.
Hűtőbe tesszük pár órára (2-3 óra)
Tálaláskor elkészítjük a csokoládé öntetet.
A csokoládét egy tálba tördeljük, hozzáadjuk a cukrot, kakaóport, rumot, vizet, összekeverjük,
és összefőzzük, kicsit besűrítjük. Ez kb. 2-3 perc.
Ha nem fogy el azonnal, tálba téve hűtőben eláll, követkő felhasználásnál kicsit mikroba téve folyékonnyá válik ismét.
A kész somlóit elővesszük a hűtőből nagykanállal egy tányérra galuskákat szaggatunk belőle,
majd teszünk rá tejszínhabot, meglocsoljuk a csoki öntettel, és kevés pirított dióval megszórjuk.
Maga a torta innen van, de én itt-ott változtattam rajta.
Kedves látogató. Az oldalon reklámok találhatók, mert elértünk egy akkora adatforgalmat, ami már nem ingyenes, és ezen reklámok bevételéből tudjuk a weboldalt fenntartani, fizetni a tárhelyért. Köszönjük szépen.