Sós perec
Igazi sós perec
Egy kedves barátnőm nagyijától van a recept. Anno úgy kaptam ez az igazi búcsús perec. Én kétféle képen szoktam elkészíteni a felét kisebbre sodrom, ezekből kisebb vastagabb perec lesz, ami puhább. A nagyobbakból pedig ropogós lesz. Ha így készítem, a nagy gyerkőceim is örülnek, mert ők a ropogóst szeretik, míg a legkisebb a puhát.
Hozzávalók:
60 dkg liszt, 5 dkg élesztő, 10 dkg olvasztott vaj, 1 db tojás, 3 dl tej, 1 teáskanál cukor, 1 ½ teáskanál só
A sós masszához:
30 g liszt, 30 g só, 50 ml víz
Elkészítés:
1 dl tejbe tesszük a cukrot, hozzámorzsoljuk az élesztőt, és 10 perc alatt felfuttatjuk.
Tálba tesszük a lisztet, közepébe mélyedést készítünk, beletesszük az olvasztott vajat, sót, tojást, tejet és a felfuttatott élesztőt. Majd jól összegyúrjuk, dagasszuk.
Tiszta konyharuhával letakarva meleg helyre tesszük 90 percre.
A masszához a lisztet, sót és a vizet egy kis tálban összekeverjük egy kanállal.
Ha megkelt a tészta 12 db-ra vágjuk. Kisodorjuk és perecet formázunk belőle.
Én a kisebbeket 50 cm-esre szoktam sodorni, a nagyobbakat pedig 80-90 cm hosszúra.
Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket.
180 fokra előmelegített sütőben sütjük és félidőnél 10 perc elteltével meglocsoljuk a sós masszával.
Összesen 20 perc alatt szép rózsaszínűre sütjük.
Kedves látogató. Az oldalon reklámok találhatók, mert elértünk egy akkora adatforgalmat, ami már nem ingyenes, és ezen reklámok bevételéből tudjuk a weboldalt fenntartani, fizetni a tárhelyért. Köszönjük szépen.