Tiramisu torta

2014.09.13 13:11

Tiramisu torta

A párom kedvenc édessége a tiramisu és persze, hogy ebből szeretett volna tortát a születésnapjára. A bevált tiramisu recepttel egy baj van, hogy az nem állna így össze tortaként, így eléggé féltem mi is lesz ebből a mutatványból. Segítséget is kértem hozzá más gasztrobloggerektől, akiknek volt tuti bevált receptjük.

Végül megszületett a döntés. A piskóta a saját jól bevált „magas piskótám”, amit gondoltam úgy készítek el, mint a kapott receptet, de hát „ember tervez, isten végez”. Persze, hogy kifelejtettem belőle a kávét. De sebaj, így is jó lett, sőt isteni azt kell, mondjam.

A választás végül Napfény és fűszer receptjére esett. Picit átvariáltam a mennyiségeket, mert én egy 26 cm-es tortaként készítettem el, illetve a tetejére nálam pici krém és kakaópor került.

Hozzávalók:

A piskóta hozzávalóit és a receptet ide kattintva éred el, nem írom le újra.

500 g babapiskóta (azért ennyi, mert kell a díszítéshez is. Kb.3 dl főzött feketekávé, nálam került bele 2 evőkanál amaretto likőr, ez lehet rum is akár, szalag, amivel átkötjük

A krémhez:

4 db tojássárgája, 7 dkg cukor, 750 g mascarpone, 4 dl tejszín, 7 dkg porcukor, 17 g zselatin

Elkészítés:

Ha megsütöttük a piskótát, kihűtjük, majd ha kihűlt elvágjuk félbe.

Amíg hűl, a piskóta elkészítjük a krémet. A tojások sárgáját a cukorral vízgőz felett habosra keverjük.

Még melegen hozzáadjuk a 2-3 kanál vízben feloldott zselatint és langyosra hűtjük.

Hozzáadjuk a mascarponét, 

majd a porcukorral habbá vert tejszínt 

és összekeverjük.

A két piskóta lap belső felét kicsit meglocsoljuk kanállal, a kávéval (de épp csak egy kicsivel).

Az alsó lapot megkenjük a krémmel, 

a maradék kávéba tesszük az amaerttot vagy rumot, ebbe mártogatjuk a babapiskótát, 

amit a krémre teszünk szép sorban. Úgy mártsuk bele, hogy ne áztassuk el a babapiskótákat.

A babapiskóta tetejére ismét krémet tesszük, 

erre pedig rátesszük a tortalap tetejét. 

Bevonjuk a maradék krémmel. 

Tetejére kakaóport szitálunk. 

A külső oldalára babapiskótákat teszünk, amik alját levágtam, és az egészet összekötöttem egy szalaggal. Kapott egy masnit is. Majd mehetett a hűtőbe pár órára hűlni. Kell neki a pár óra pihenő. Ez alatt a babapiskóta is megpuhul. 

Kedves látogató. Az oldalon reklámok találhatók, mert elértünk egy akkora adatforgalmat, ami már nem ingyenes, és ezen reklámok bevételéből tudjuk a weboldalt fenntartani, fizetni a tárhelyért. Köszönjük szépen. 


Készíts ingyenes honlapot Webnode