Tojásos nokedli

2013.07.13 14:11

Tojásos nokedli

Nem múlhat el nyár nélküle friss salátával. Igaz, ha nincs saláta, akkor is készül, lehet akár tél is. Én anno simán készítettem, de a párom és családja szalonnával. És bizony azt kell, mondjam, úgy sokkal finomabb pedig én nem vagyok túl szalonna párti. De ez így készítve nem olyan száraz, mint nélküle és még ízletesebb is. Én sose szoktam mérni, leginkább csak beleöntöm a tálba azt a mennyiségű lisztet, amit épp jónak látok és ahhoz adagolom a vizet, hogy jó legyen, de most lemértem mindent, mert sokan vannak, akiknek fogalma nincs mi hogyan. És így is azt kell, mondjam, nem minden liszt egyforma, tehát a víznél erre figyeljünk, mert se túl kemény, se túl lágy nem lehet a tészta. Nyílván ez is egy olyan recept, amit sokféle képen készítenek, itt azt írom le, ahogy én szoktam. Olvastam olyan receptet már, ahogy elég sok hozzávalóval készül. Én mindig így készítettem.

Hozzávalók:

60 dkg liszt, 1 db tojás, 1 teáskanál só, 450 ml víz, nekünk ehhez a mennyiséghez 7 db tojás, 15-20 dkg kolozsvári szalonna.

Elkészítés:

Tálba tesszük a lisztet, hozzáadjuk a sót, tojást és lassan adagolva a vizet.

Ez a vízmennyiség nekem „nagyi titka” liszthez kellett.

Majd jól összekeverjük. Se túl kemény se folyós ne legyen.

Egy edénybe vizet forralunk, adunk hozzá kicsi sót, majd a nokedli szaggatón kiszaggatjuk a tésztát.

Mikor mind a víz felszínére jön, kb. 5 perc,

akkor egy hideg vízzel teli tálba szűrjük. Majd ezt is leszűrjük.

A szalonnát apró kockákra vágjuk, kb. 2 evőkanál olajon kissé megpirítjuk,

majd a leszűrt nokedlit erre tesszük,

mikor már forró akkor a tojásokat megsózzuk, és egy tálba felverjük,

majd ezt a nokedlire öntjük,

és addig sütjük, míg a tojás teljesen megsül. 

Kedves látogató. Az oldalon reklámok találhatók, mert elértünk egy akkora adatforgalmat, ami már nem ingyenes, és ezen reklámok bevételéből tudjuk a weboldalt fenntartani, fizetni a tárhelyért. Köszönjük szépen.