Zsemle bucik

2014.05.14 15:06

 

Zsemle bucik

Ezt a zsömlét egy csoportban találtuk a gyerekeimmel, és ezt kérték tízórai zsemlének. Nagyon finom laza zsömle lesz belőle. Lehet gömbölyűre is, de mi szeretjük ezt a fajta alakú zsemlét. Igazából tönkölyös verzióban szerettem volna megsütni, de elfogyott a tönköly lisztem, ezt csak a városban tudok venni. De ha veszek, a hétvégén azzal fogom sütni, a liszt variáció mivel többen kérték így állna össze: 400 g sima liszt, 200 g tönkölyliszt. Így nem a tömör, hanem a laza szerkezetű zsömlénk lesz. A többi hozzávaló mind ugyanez. Illetve ha valaki nem akar burgonyapelyhet beletenni az elhagyható, de akkor picivel kevesebb vizet vesz fel, dagasztás közben erre érdemes figyelni.

Hozzávalók:

60 dkg liszt, 20 g olaj, 3 dkg élesztő, 20 g burgonyapehely, 2 kávéskanál só, 350 ml langyos víz

Elkészítés:

Az élesztőt 100 ml langyos vízbe morzsoljuk, adunk hozzá 1 csipet cukrot, és 10 perc alatt felfuttatjuk.

Tálba tesszük a lisztet, hozzáadjuk a burgonyapelyhet, olajat, sót, a felfuttatott élesztőt és a maradék vizet. Jól kidagasszuk, lágy puha tésztát kell kapnunk. (Én nem szoktam felfuttatni az élesztőt külön, hanem csak a többi hozzávalóval együtt teszem a liszthez, mert ha jól kidagasztom, akkor ugyanolyan szépen megkel a tészta.)

Tiszta konyharuhával letakarva meleg helyre tesszük és 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

Ha megkelt 10 egyenlő 10 dkg-os darabra osztjuk. (Nekem kereken 1 kg lett a megkelt tészta)

Minden egyes darabot formázunk. Kicsit elnyújtom a kezemmel

 és visszagörgetem az ujjaimmal,

 minden egyes görgetés után lenyomkodom. (2 kézzel, 2 oldalról, de fotóztam, ezért van csak 1 kezem a képeken, ilyenkor jó lenne, ha 3 kezem lenne.)

Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket 

és letakarva 30 percig duplájára kelesztjük.

Ha megkeltek, akkor kicsit bevágjuk a tetejüket.

 200 fokra előmelegített sütőbe sütjük. A sütő aljába, egy kis tepsibe vizet tettem. 30-35perc alatt szép pirosra sütjük.

Ha megsültek, rácsra tesszük őket és megkenjük egy ecsettel, vízzel. 

Kedves látogató. Az oldalon reklámok találhatók, mert elértünk egy akkora adatforgalmat, ami már nem ingyenes, és ezen reklámok bevételéből tudjuk a weboldalt fenntartani, fizetni a tárhelyért. Köszönjük szépen.