Zserbócsiga
Zserbócsiga
Mióta Katánál diós hét, minden vágyam a zserbó, nálunk ez leginkább csak karácsonykor készül, nekem a kedvencem. Mivel karácsony még picit arrébb van ezért gondoltam elkészítjük csigába mi is. Ildikó volt, aki nemrég zserbó csigát készített, az ötlet tőle van. A tészta pedig a kakaós csigám tésztája. Itt ugyan csak sima csokoládét olvasztottam a tetejére. De legközelebb a zserbóm mázával fogom lecsurgatni. Így is telitalálat, de azért azzal a mázzal majdnem mintha igazi zserbót ennénk. Ebből az adagból kb 50 db csiga lett. De nem nagyok, hanem csak kisebbek.
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 3 dl tej, 5 dkg élesztő,10 dkg olvasztott vaj, 0,5 teáskanál só, 2 evőkanál cukor, 1 db tojás
A dagasztás alatt még további 10-15 dkg lisztet vesz fel a tészta. Ez lisztfüggő kinek mennyit.
Töltelékhez:
33 dkg sárgabarack lekvár, 25 dkg darált dió, 15 dkg cukor
Tetejére:
10 dkg olvasztott csokoládé
Elkészítés:
1 dl langyos tejhez adunk hozzá 1 kávéskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, majd 10 perc alatt felfuttatjuk. Tálba tesszük a lisztet, hozzáadjuk a sót, cukrot az olvasztott vajat, a tojást, majd a felfuttatott élesztőt, és a maradék tejet. Keverjük, össze majd kezdjük el jól összedolgozni, itt fokozatosan adagoljunk még hozzá annyi lisztet és addig dagasszuk, míg lágy tésztát kapunk.
Tiszta konyharuhával letakarjuk és meleg helyre téve 40 percig kelesztjük a duplájára.
A megkelt tésztát kétfelé osszuk.
Az egyik tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, megkenjük a lekvár felével.
A darált diót összekeverjük a cukorral, és ennek a felével megszórjuk a lekváros lapot.
Szorosan feltekerjük
és kb hüvelykujjnyi vastagságú szeletekre vágjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, 20 percig hagyjuk picit pihenni a tepsin,
majd 180 fokon 10 perc alatt szép pirosra sütjük.
Rácsra tesszük hűlni.
A másik tésztával ugyanígy járunk el.
A csokoládét apróra vágjuk,
gőz fölött felolvasszuk,
majd lecsorgatjuk vele a csigákat.
Kedves látogató. Az oldalon reklámok találhatók, mert elértünk egy akkora adatforgalmat, ami már nem ingyenes, és ezen reklámok bevételéből tudjuk a weboldalt fenntartani, fizetni a tárhelyért. Köszönjük szépen.