és más nyalánkságok....


Mákos háromszögek

2013.11.08 14:08

Mákos háromszögek

A mák töltelék az a bejglim tölteléke, mert ezt imádom. A leírásban most fél adag a tészta mennyisége, bár én szoktam az egész adagot készíteni a 80 dkg-nyi liszttel, és a fele kakaós szokott lenni. Mivel finom puha másnap is, és vagyunk rá páran, nekem a normál adag a nyerő. Ha már úgyis kelesztek nálam mindegy.

Ebből az adagból 18-20 db lesz.

Hozzávalók:

40 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő 5 dkg cukor, 2,5 dl tej, 1 csipet só, 1 dl étolaj ( NEM kell bele tojás!!)

A töltelékhez:

25 dkg darált mák, 16 dkg cukor, 155 ml víz, 1 citrom reszelt héja, kevés fahéj

A kenéshez:

1 db tojás

Elkészítés:

1 dl langyos tejbe morzsoljuk az élesztőt, adunk hozzá 1 kávéskanál cukrot és 10 perc alatt felfuttatjuk.

Majd egy tálba tesszük a lisztet, hozzáadjuk a cukrot, csipet sót, olajat, a felfuttatott élesztőt és a maradék tejet.

Jól összekeverjük, dagasszuk

és konyharuhával letakarva meleg helyen 40 perc-1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

Amíg kel elkészítjük a mák tölteléket. A vizet a cukorral sziruppá főzzük, felforraljuk.

A mákhoz hozzáadjuk a citrom reszelt héját, és a fahéjat,

majd a forró szirupot hozzá öntjük

és jól elkeverjük. Hagyjuk kihűlni.


Ha megkelt a tészta lisztezett deszkán vékonyra kinyújtjuk,

megkenjük a mák töltelékkel

és szorosan feltekerjük.

Háromszögekre vágjuk,

majd megkenjük a felvert tojással.


Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és 180 fokon 15-20 percig szép pirosra sütjük.

Kedves látogató. Az oldalon reklámok találhatók, mert elértünk egy akkora adatforgalmat, ami már nem ingyenes, és ezen reklámok bevételéből tudjuk a weboldalt fenntartani, fizetni a tárhelyért. Köszönjük szépen. 

—————

Vissza