Mákos pite

2013.10.17 13:02

Mákos pite

Ez egy egyszerű és nagyon puha, omlós mákos sütemény, amit nyugodtan lehet akár almával, meggyel is keverni, mint a rétesnél ki hogy szereti. A lekvárral se érdemes spórolni, mert nagyon jó ízt a máknak, és egy kicsit szaftosabbá teszi.

A tepsi mérete, amiben sütöm 35*25 cm-es

Hozzávalók:

Tésztához:

30 dkg liszt, 20 dkg rama, 1 db tojás sárgája, 18 dkg porcukor, ½ csomag sütőpor, ½ citrom reszelt héja, liszt minőségétől függően 1-2 evőkanál tejföl. (nekem mindig elég volt 1 evőkanálnyi)

Töltelékhez:

20 dkg darált mák, 20 dkg liszt, 20 dkg porcukor, ½ csomag sütőpor, 8 dkg puha rama, 1 db tojás, ½ citrom reszelt héja, és leve, 1 csipet só, 1 vanília kikapart belseje (ha nincs 1 csomag vaníliás cukor), 2,5 dl tej

Töltelékhez még:

Sárgabarack lekvár

Kenéshez:

Tojásfehérje

Elkészítés:

A liszthez hozzáadjuk a ramat, majd összemorzsoljuk őket.

Hozzáadjuk a többi hozzávalót is,

és puha tésztává gyúrjuk össze, amit a hűtőbe teszünk pihenni, amíg a tölteléket elkészítjük.

A cukrot, a puha vajat és a tojást habosra keverjük.

Hozzáadjuk a 1/2 citrom reszelt héját és levét, csipet sót, vaníliát.

A lisztben elkeverjük az átszitált sütőport. A tojásos masszához adjuk apránként, felváltva a lisztet,

mákot,

és a tejet.

Majd jól összekeverjük a masszát.

Egy tepsit kivajazunk, liszttel megszórjuk.

A tésztát 2 felé osztjuk

és az egyiket a tepsi méretére nyújtjuk, majd a tepsibe tesszük.

Ezt megkenjük a lekvárral,

majd a mákos masszát ráöntjük,

amit befedünk a másik kinyújtott lappal.

Villával megszurkáljuk, és tojásfehérjével megkenjük.

180 fokra előmelegített sütőben 40-45 perc alatt szép pirosra sütjük. Érdemes tűpróbát végezni, hogy biztosan megsült e.