és más nyalánkságok....


Mákos pite

2013.10.17 13:02

Mákos pite

Ez egy egyszerű és nagyon puha, omlós mákos sütemény, amit nyugodtan lehet akár almával, meggyel is keverni, mint a rétesnél ki hogy szereti. A lekvárral se érdemes spórolni, mert nagyon jó ízt a máknak, és egy kicsit szaftosabbá teszi.

A tepsi mérete, amiben sütöm 35*25 cm-es

Hozzávalók:

Tésztához:

30 dkg liszt, 20 dkg rama, 1 db tojás sárgája, 18 dkg porcukor, ½ csomag sütőpor, ½ citrom reszelt héja, liszt minőségétől függően 1-2 evőkanál tejföl. (nekem mindig elég volt 1 evőkanálnyi)

Töltelékhez:

20 dkg darált mák, 20 dkg liszt, 20 dkg porcukor, ½ csomag sütőpor, 8 dkg puha rama, 1 db tojás, ½ citrom reszelt héja, és leve, 1 csipet só, 1 vanília kikapart belseje (ha nincs 1 csomag vaníliás cukor), 2,5 dl tej

Töltelékhez még:

Sárgabarack lekvár

Kenéshez:

Tojásfehérje

Elkészítés:

A liszthez hozzáadjuk a ramat, majd összemorzsoljuk őket.

Hozzáadjuk a többi hozzávalót is,

és puha tésztává gyúrjuk össze, amit a hűtőbe teszünk pihenni, amíg a tölteléket elkészítjük.

A cukrot, a puha vajat és a tojást habosra keverjük.

Hozzáadjuk a 1/2 citrom reszelt héját és levét, csipet sót, vaníliát.

A lisztben elkeverjük az átszitált sütőport. A tojásos masszához adjuk apránként, felváltva a lisztet,

mákot,

és a tejet.

Majd jól összekeverjük a masszát.

Egy tepsit kivajazunk, liszttel megszórjuk.

A tésztát 2 felé osztjuk

és az egyiket a tepsi méretére nyújtjuk, majd a tepsibe tesszük.

Ezt megkenjük a lekvárral,

majd a mákos masszát ráöntjük,

amit befedünk a másik kinyújtott lappal.

Villával megszurkáljuk, és tojásfehérjével megkenjük.

180 fokra előmelegített sütőben 40-45 perc alatt szép pirosra sütjük. Érdemes tűpróbát végezni, hogy biztosan megsült e. 

Kedves látogató. Az oldalon reklámok találhatók, mert elértünk egy akkora adatforgalmat, ami már nem ingyenes, és ezen reklámok bevételéből tudjuk a weboldalt fenntartani, fizetni a tárhelyért. Köszönjük szépen. 

—————

Vissza