és más nyalánkságok....


Mézeskalács figurák

2013.11.28 16:17

 

Mézeskalács figurák

A mézeskalács recept, még anyukámé, nagyimé volt mióta az eszemet tudom ezt sütöttük. Amikor megsül, megkeményedik, mint a többi, de ez pár óra múlva visszapuhul. Én mindig elkészítem december elején és dobozban várja sorsát. Van, hogy ismétlünk, mert elfogy, de ha mégse fogyna, mert van más nassolni való is, akkor simán eláll, van, hogy szilveszterkor is marad még belőle. Ebből az adagból, ha csak figurákat készítek 210-220 db lesz. Amit érdemes tudni, és nem csak az enyém, hanem bármelyik más mézeskalácsról. Ha vékonyra nyújtjuk, hiába írja majd a recept, hogy tuti puha, nem lesz az. Tehát nem érdemes nagyon vékonyra nyújtani.

A másik, ami nagyon fontos, hogy sokáig se süssük, mert attól is tuti keményebb lesz. A leg ideálisabb az 7-10 perc max, Ha ennyi ideig sütjük, tuti még nem lesznek sötétek, de már átsülnek, és finom puha marad.

De ha véletlenül kicsit keményebbre sikerülne sütnöd, ha párásabb a lakás egy kistányéron pár óra alatt felpuhul, vagy ha ez nincs meg otthon zacskóban mellé téve 1 alma is felpuhítja. 

Hozzávalók:

1 kg liszt, 32 dkg méz, 4 db tojás sárgája, 30 dkg porcukor, 1 evőkanál zsír púpozva, 1 csomag mézeskalács fűszerkeverék, (ha ez nincs én is össze szoktam tenni inkább 1 teáskanál fahéj, őrölt gyömbér, őrölt szegfűszeg), 1 evőkanál szódabikarbóna, csipet só, tej kb 120-150 ml (liszt minőségétől függően amennyit felvesz.)
A mázhoz:

4 db tojás fehérje, 30 dkg porcukor, 1 evőkanál ecet

Dekoráláshoz:

Színes cukrok

Elkészítés:

A mézet a cukorral és zsírral egy edénybe jól összekeverjük, feltesszük a tűzre és forrósítjuk. 

Egy tálba tesszük a lisztet, a tojások sárgáját, 

amit a szélére érdemes tenni, kissé elválasztva a mélyedéstől a lisztben, amibe a meleg mézes keveréket öntjük.  

 Ha kissé meghűlt, hozzáadjuk a szódabikarbónát, a fűszereket, csipet sót, 

és a tejet, amit apránként adunk hozzá épp csak egy keveset, hogy összeálljon a tészta. 

Jól gyúrjuk össze. 

Lisztezett deszkára tesszük, kinyújtjuk kb 3-4 mm vastagságúra (Ne legyen túl vékony, mert akkor nem lesz puha)

és kiszúrjuk a kívánt figurákat. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és 180 fokon 7-10 perc alatt megsütjük. Ha ennyi ideig sütjük, tuti még nem lesznek sötétek, de már átsülnek, és finom puha marad.

 

A mázhoz a cukrot, a tojásfehérjét és ecetet egy fazékba tesszük 

és gőz fölött jó kemény habbá verjük (kb 10 perc).

A kemény habbal megkenjük a figurákat

 és különféle színes cukrokkal megszórjuk, díszítjük. 


2-3 órát hagyjuk száradni, szikkadni őket.

Ha marad a mázból (nekem mindig megmarad a fele, akkor azt habzsákba tesszük és karikákat nyomunk sütőpapírral bélelt tepsire. 

80 fokra előmelegített sütőbe toljuk és kb 2 órán keresztül szárítjuk. Akkor jó, ha félbetörjük és belül is száraz. 

Gyermekkorom habkarikája. Lehet színezni is akkor amikor felvertük a habot. Vagy mielőtt a sütőbe tesszük megszórjuk a színes cukrokkal akár. 

Tavaly adventi naptár is készült belőle, és bögreházikó is. 

Kedves látogató. Az oldalon reklámok találhatók, mert elértünk egy akkora adatforgalmat, ami már nem ingyenes, és ezen reklámok bevételéből tudjuk a weboldalt fenntartani, fizetni a tárhelyért. Köszönjük szépen. 

—————

Vissza