és más nyalánkságok....


Stollen

2013.11.26 16:45

Stollen

Nagyon szeretjük, és megtaláltam a legfinomabb receptet Gábornál az Apróséf oldalon, így a boltban többé biztosan nem veszek, tuti a sütés minden adventkor. Érdemes már ilyenkor elkészíteni, mert ennek a finomságnak hűvös helyen, jól becsomagolva kell állni 3-4 hetet, hogy igazán összeérjenek az ízek. Azt azért elárulom, hogy az illat ami a konyhámban keletkezett tőle, hát szóval nem lehet ellenállni neki, hogy az ember ne vágja fel, és hát ugye tesztelni sem árt, hisz mi van ha az érés után mégse stimmel. (találkoztam már ilyen recepttel sajnos)

Na, szóval ez a recept isteni, a boltban kapható nem éppen az olcsóságáról ismert sütemény mind elbújhat mellette.

Ezen  fotón 5 dkg marcibán is belekerült a tésztába amit a hajtogatáskor csak rátettem a tésztára simán.

 

Hozzávalók:

A kalácshoz:

150 g mazsola, 3 ml rum, 50 dkg liszt, 10 g vaníliás cukor, 100 g porcukor, 50 g élesztő, 210 ml tej, 200 g vaj, 1 db tojás,

70 g mandula (egész, hántolt), 170 g cukrozott vegyes gyümölcs, 1 csipet só, 0.5 teáskanál őrölt fahéj, 0.5 kiskanál őrölt szegfűszeg, 0.25 kiskanál őrölt szerecsendió, 1 db citrom reszelt héja, 1 db narancs reszelt héja

A díszítéshez:

40 g vaj, 70 g porcukor

Elkészítés:

Egy kis tálba tesszük a mazsolát, amit beáztatunk egy kevés rumos vízbe.

A tejben elkeverjük a porcukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk pihenni.

A mandulát és a cukrozott gyümölcsöket apróra vágjuk. 

A vajat felolvasszuk, de figyeljünk rá, hogy csak langyos legyen semmiképpen se forró, meleg. Ha az élesztő felfutott, akkor hozzáadjuk az olvasztott vajat, a tojást, az őrölt fűszereket, a narancs és citrom reszelt héját, és jól összekeverjük.

Egy tálba tesszük a lisztet, a csipet sót, jól összekeverjük, és hozzáadjuk a vajas masszát. 

Az egészet jól összegyúrjuk, kb. 10 percig, 

majd adjuk hozzá a lecsepegtetett mazsolát, az apróra vágott cukrozott gyümölcsöket, mandulát, és alaposan gyúrjuk össze.

Tiszta konyharuhával letakarva meleg helyen 90 perc alatt a duplájára kelesztjük.

A sütőt 175 fokra előmelegítjük.

Én kétfelé osztottam 2 db-ot sütöttem inkább, így is igen szép méretesek lettek. Szóval elfelezzük a tésztát. 

A tésztát lisztezett deszkán egy picit átmozgatjuk, majd kicsit kinyújtjuk, de csak éppen. A közepében egy kicsi mélyedést készítünk

 és az egyik szélesebb felét ebbe a mélyedésbe ráhajtjuk. 

Majd egy gerincet formázunk a tészta tetejére, formázzuk.

 Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és 15 percig kelesztjük.

Ha megkelt betesszük az előmelegített sütőbe és 50 perc alatt készre sütjük. Egy kissé elterül ettől nem megijedni. :)

 Ha megsült még forróm megkenjük olvasztott vajjal 

és jó vastagon megszórjuk porcukorral.

A magasabb az formában sült, azért maradt magasabb. ;)

Ha teljesen kihűlt, akkor fóliába (celofánba) csomagoljuk, és hűvös helyre tesszük.

Sokáig eláll. 

Kedves látogató. Az oldalon reklámok találhatók, mert elértünk egy akkora adatforgalmat, ami már nem ingyenes, és ezen reklámok bevételéből tudjuk a weboldalt fenntartani, fizetni a tárhelyért. Köszönjük szépen. 

—————

Vissza