Lenmag őrleményes kenyér

2014.04.18 08:32

Lenmag őrleményes kenyér

Hónapok óta magam sütöm a kenyerünk, így nagyon örültem, hogy a Katafakanala és a Batha-Porta rendezésében az 5 féle magőrlemény között lenmagőrlemény is volt. Már mind az 5 kipróbálásán túl vagyunk, de ez lesz a legkelendőbb nálunk az biztos. Ez a kenyér, ugyanolyan finom, laza szerkezetű kenyér lett, mint a fehérkenyerem. És másnap pont ugyanolyan friss mintha épp akkor sült volna meg. Nekünk ez a kenyér 3 napig tart, de a 3. nap is finom puha, és nem morzsálódik. Az öregtésztát az kézműves kenyerem tésztája alapján készítettem. Ebből a mennyiségből 30-33 dkg lesz, én ezt hozzáteszem egy az egyben, nekem ez így vált be.

Hozzávalók:

Az öregtésztához:

200 g liszt, 3,5 g porélesztő (ez fél csomag), 160 ml víz

A tésztához:

350 g liszt, 100 g tönkölyliszt, 50 g lenmagőrlemény, 2 csapott teáskanál só, 2 evőkanál olaj, 1 dkg élesztő, 270 ml víz,

Elkészítés:

Előző este egy tálban összekeverjük az öregtészta hozzávalóit,

 és estére a pulton hagyjuk állni. Én egy kelesztő tálba szoktam hagyni, aminek a tetejét nem zárom rá, csak ráteszem. De aki jobban érzi magát tőle, ha az öregtésztát összekeverjük, 2 órát a pulton kell hagyni, majd akár a hűtőben lehet reggelig pihentetni. Én nem szoktam úgy csak akkor, ha az egész nagy mennyiséget készítem, amit aztán a hűtőben tárolok 2 hétig, és abból csípem le, amikor sütök a megfelelő mennyiséget. Itt vettem le az adagot, hogy aki nem akar nagy adagot a hűtőben tárolni, annak ez egyszerűbb. Így néz ki másnap

Reggel az összes hozzávalót egy tálba tesszük, hozzáadjuk az öregtésztánkat is,

 és jól kidagasszuk. 

Majd letakarjuk, és meleg helyre tesszük. 20 perc elteltével kissé átgyúrjuk, majd hagyjuk a duplájára kelni.

Ha megkelt, enyhén lisztezett deszkára tesszük, kezünkkel ellapítjuk, és formázzuk. Aformázást erre kattintva látjátok a fehér kenyérnél.

A kacsasütőnkbe sütőpapírt teszünk, és ebbe tesszük, a kenyeret majd a tetejével lefedjük, és kb 30perc alatt hagyjuk duplájára kelni. 

Ha megkelt, éles pengével bevágjuk, és hagyjuk 20 percig, amíg a bevágások kissé szétnyílnak. 

A kacsasütőnk tetejét belülről vízzel bespricceljük, majd betoljuk a hideg sütőbe, és 220-230 fokon 55 percig sütjük a kenyeret. Az utolsó 10 percben levesszük a kacsasütő tetejét (óvatosan, mert a kiáramló gőz nagyon éget) és hagyjuk, amíg a kívánt színt eléri a kenyér.

Ha kész rácsra tesszük kihűlni. 

Ezeket a magliszteket itt tudjátok beszerezni: https://www.orsegimagolaj.hu/webshop/magliszt

Kedves látogató. Az oldalon reklámok találhatók, mert elértünk egy akkora adatforgalmat, ami már nem ingyenes, és ezen reklámok bevételéből tudjuk a weboldalt fenntartani, fizetni a tárhelyért. Köszönjük szépen.