Blog
Leveles töpörtyűs pogácsa
2012.12.29 16:31
Leveles töpörtyűs pogácsa
Ő szegény volt anyósom receptje volt, és nagyon imádtuk. Szerintem ez a legfinomabb amikor szépen leveleire szétjön. Igaz kicsit időigényesebb mint társai, de megéri a várakozás.
Hozzávalók:
A tésztához: 40 dkg liszt, 1 dl tejföl, 2.5 dkg élesztő, 1 dl tej, 0,5 kávéskanál cukor, 2 evőkanál fehér bor (én rosét találtam felbontva), 2 kávéskanál só, 1 tojás + 1 a kenéshez, 10 dkg rama,
30 dkg darált töpörtyű, őrölt bors, só ízlés szerint
Elkészítés:
A langyos, cukros tejbe belemorzsoljuk és felfuttatjuk az élesztőt.
Egy tálba tesszük a lisztet és a többi hozzávalót, majd jól összegyúrjuk.
Meleg helyre téve1 óra alatt a duplájára kelesztjük. A töpörtyűt tetszés szerint sózzuk, borsozzuk. Kinyújtjuk a tésztát és rákenjük a felét.
Ha nehezen kenhető a töpörtyű, akkor néhány másodpercre mikróba tesszük. Ha megkentük a tésztát akkor jobbról, balról, alulról és felülről a tésztát hajtogatjuk,majd 30 percig újra kelesztjük.
Ezt követően ismét kinyújtjuk, és a maradék töpörtyűt is rákenjük, majd ismét hajtogatjuk és ismét 30percig kelesztjük. Ezt követően 1,5 cm vastagságúra nyújtjuk, a tetejét késsel berácsozzuk,
majd pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük.
A tetejét felvert tojással megkenjük, vigyázva, hogy ne csorogjon le a tojás, mert akkor nem nőnek meg eléggé sütés közben. Ismét pihentetjük 15-20 percig, majd előmelegített sütőben, 200 fokon 15 perc alatt szép pirosra sütjük.
Kedves látogató. Az oldalon reklámok találhatók, mert elértünk egy akkora adatforgalmat, ami már nem ingyenes, és ezen reklámok bevételéből tudjuk a weboldalt fenntartani, fizetni a tárhelyért. Köszönjük szépen.
Mákvirág
2012.12.28 12:50
Mákovirág
Az ötletet úgy kaptam, hogy kezdjek belőle valamit, így mivel maradt mákom, és a kalács tésztám is igen kedvence a családnak, a kettőt egybetettem. A végeredmény jó lett. Nagyon mutatós és finom is lett.
Hozzávalók:
50 dkg liszt 1 csomag vaníliás cukor 2 evőkanál cukor 2 db tojássárgája 1/2 kiskanál só 5 dkg Rama margarin 2,5 dl tej 2,5 dkg élesztő 1 db tojás kenéshez
Máktöltelék: 30 dkg mák, 1 citrom reszelt héja, 1 késhegynyi fahéj, 20 dkg cukor, 2 dl víz
Elkészítés:
1 dl langyos tejbe morzsoljuk az élesztőt és 10 perc alatt felfuttatjuk. Egy nagy tálba tesszük a lisztet, közepébe mélyedést készítünk és beletesszük a tojások sárgáját, a cukrot, vaníliás cukrot, sót az olvasztott ramat, a tejet és a felfutott élesztős tejet. Jól összegyúrjuk és dagasszuk.
Egy tiszta konyharuhával letakarjuk és meleg helyre tesszük kelni 1 órát míg a duplájára kel.
Amíg kel elkészítjük a máktölteléket.
20 dkg cukrot 2 dl vízzel felforralunk. Leforrázzuk vele a darált mákot, hozzáadunk 1 késhegynyi fahéjat és fél citrom reszelt héját, majd jól összekeverjük. Hagyjuk kihűlni. Csak hidegen kenjük a tölteléket a tésztára. Ha túl folyós akkor egy kis zsemlemorzsát keverjünk bele.
A tésztát, lisztezett deszkára tesszük kinyújtjuk,
megkenjük a máktöltelékkel,
és feltekerjük.
A két végét levágjuk, és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, kör alakban. Ollóval 1 cm-es darabonként bevagdaljuk.
Minden másodikat belülre hajtjuk.
A levágott végeket a tetejére tesszük,
megkenjük 1 egész felvert tojással.
180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt szép pirosra sütjük. 10 perc elteltével ha a teteje gyorsabban pirulna tegyünk rá egy alufóliát, hogy nehogy megégjen
Kedves látogató. Az oldalon reklámok találhatók, mert elértünk egy akkora adatforgalmat, ami már nem ingyenes, és ezen reklámok bevételéből tudjuk a weboldalt fenntartani, fizetni a tárhelyért. Köszönjük szépen.
Töltött tojás
2012.12.23 15:07Töltött Tojás
Ezt a receptet egy nagyon kedves barátnőmtől kaptam évekkel ezelőtt. Azóta karácsonykor szinte kötelezően ott van a köretek között. Ugyan téliszalámi kell bele ami nem olcsó viszont nagyon kevés kell bele és az ízén nagyot dob. Én itt elég nagy adagban írom le, sokan vagyunk, akik kevesebben azok lecsökkentik a mennyiséget. 10 db tojásból 20 db töltött tojás lesz.
Hozzávalók:
10 db tojás, mustár, 5 dkg téliszalámi,
Majonézhez: 2 db tojássárgája, olaj ( 3-4 evőkanál), 2 kispohár tejföl ( vagy 1 nagy), csipet só, 1 evőkanál mustár
Elkészítés:
A tojásokat keményre főzzük, ( forrásban lévő vízben 10 perc),
Majd héját eltávolítjuk lemossuk őket, és félbe vágjuk. A sárgáját kiszedjük belőle egy tálba tesszük.
Elkészítjük a házi majonézt.
A tojások sárgáját 1 evőkanál mustárral jól elkeverjük, és az olajat (kb 3-4 evőkanálnyit) szép lassan adagolva állandó keverés mellett hozzáadjuk.
Megsózzuk picit, hozzáadjuk a tejfölt, jól összekeverjük.
Gyerekbarát verzió ( kissé édesebb finibb lesz) ha adunk hozzá 1 kávéskanálnyi porcukrot, fél kávéskanál citromlevet. Így olyasmi lesz mint a tartár mártás.
Töltelék. A tojások sárgáját villával jól összetörjük, a téliszalámit nagyon apróra vágjuk.
Hozzá adunk egy kis mustárt (ízlés szerint) és jól összekeverjük. ( Nem fog masszává összeállni) emiatt ne aggódjunk.
Majd elkezdjük a tojásokat megtölteni.
Egy tál aljára teszünk 1-2 kanálnyit a majonézből és erre tesszük a tojásokat amikbe beletesszük a tölteléket.
A tetejét is meglocsoljuk a majonézzel, majd lehet rá tenni dekorációnak piros aranyat, paprikát.
Kedves látogató. Az oldalon reklámok találhatók, mert elértünk egy akkora adatforgalmat, ami már nem ingyenes, és ezen reklámok bevételéből tudjuk a weboldalt fenntartani, fizetni a tárhelyért. Köszönjük szépen.
Fondant pillecukorból
2012.12.22 16:46Fondant pillecukorból
Nehezebbnek hittem mint amilyen könnyen sikerült elkészítenem. Azt hiszem ezek után nem megyek a marcipánshopba 3-szor többért megvásárolni, mikor képes vagyok rá megcsinálni és kb 10 perc max amíg elkészül. Ebből a mennyiségből egy 45 dkg-os fondant lesz.
A hozzávalók:
14 dkg marshmallows pillecukor (LIDL-ben kapható) De jó bármilyen pillecukor, csak ez gyönyörű hófehér.
1-2 evőkanál víz
30 dkg átszitált porcukor
Kb 10 dkg rama
Elkészítés:
A tálat amibe tesszük a pillecukrot és a fakanalat amivel keverjük jó vastagon kenjük be a margarinnal.
Beleöntjük a pillecukrot és betesszük a mikóba melegíteni.
Mindenhol 2 percet olvastam, hát ennek a fajtának a 900 Wattos mikróban még 1 perc se kellett, és fel is olvadt. Fél percenként vegyük ki megkeverni, ha nem elég híg mehet bele az 1-2 evőkanál víz, ( Nekem 1 ment bele) megkeverjük, hogy szép sima folyós legyen.
Folyamatos keverés mellett hozzáadjuk az átszitált porcukor felét kb.
Jó vastagon bekenjük az asztalt a margarinnal majd megszórjuk az átszitált porcukorral, és kiöntjük rá a masszát és elkezdjük hozzágyúrni a maradék porcukrot is.
Ha közbe letapadna akkor ismét nyúljunk bátran a margarinhoz.
Addig gyúrjuk hozzá a cukrot míg még lágy nem kemény de nem ragadós lesz, benne marad az ujjunk nyoma.
Folpackba csomagoljuk légmentesen és mehet a hűtőbe 1 órára.
Amikor készítjük a tortát előtte kicsit átgyúrjuk, akár a mikróba is bedobhatjuk 10 másodpercre.
Kedves látogató. Az oldalon reklámok találhatók, mert elértünk egy akkora adatforgalmat, ami már nem ingyenes, és ezen reklámok bevételéből tudjuk a weboldalt fenntartani, fizetni a tárhelyért. Köszönjük szépen.
Szigetes torta
2012.12.22 16:14Szigetes torta
Igazából bármi lehet én nem véletlenül készítettem szigetesre. Első tortakészítés próbálkozásom volt, garantáltan nem az utolsó. Az hogy ki milyen formára készíti az mindegy. A lényeg a magas piskóta és a krém. Itt azt írom le és szintén a blogon lesz a fondant is amit szintén én készítettem el hozzá. A krém a vaníliás az a saját bevált krémem de most kevertem Kisebb-nagyobb szösszenetek azén konyhámból Betti csoki krémjével és így együtt a kettő elég brutális lett.
Hozzávalók:
A piskótához:
8 db tojás, 11 evőkanál víz, 34 dkg cukor, 34 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, Sütésnél a forma kikenéséhez, 5 dkg rama margarin, 1 evőkanál liszt
A krémhez:
A vaníliáshoz: 2 db tojás, 4 evőkanál liszt, 4 dl tej, 20 dkg rama margarin, 14 dkg porcukor, 1 vanília kikapart belseje,
És a csokishoz: 4 tojás, 20 dkg cukor, 2 csomag van. Cukor, 23 dkg rama, 25 dkg étcsoki, 4 dkg cukrozatlan kakaó
Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk, külön tálba a fehérjét és a sárgáját. A tojások sárgáját a cukorral fehéredésig keverjük, hozzáadjuk a vizet, összekeverjük. A lisztet az átszitált sütőport, is belekeverjük. Majd a kemény tojásnak felvert fehérjét is hozzáadjuk. Óvatosan forgassuk bele, nehogy összetörjük. Margarinnal kikent, lisztezett tepsiben elterítjük és megsütjük. 180 fokon, 20 percig. Ha kihűlt 3 lapra vágjuk.
A vaníliáskrém:
A tojást a lisztet egy kis edénybe tesszük, beletesszük a tejet csomómentesre keverjük és sűrűre főzzük. A margarint, a porcukrot és a vanília kikapart belsejét habosra kikeverjük. Ha kihűlt a főzött krém a kettőt összekeverjük egy habverővel.
Csoki krém:
A tojást a cukorral és a van. cukorral egy lábasban addig hevítünk folyamatosan keverve, míg el nem olvad a cukor. Majd addig habosítjuk a tűzről levéve robotgéppel, míg le nem hűl. (Öntsük át nagy tálba.) Ha kihűlt, a hűtőből éppen kivett kockázott ramat teszünk hozzá folyamatos keverés mellett. Nem baj, ha darabos, majd jön a meleg csoki.
Az ét csokit felolvasztjuk gőz fölött és ha felolvadt, elkeverjük benne a cukrozatlan kakaót. Csomómentesre keverjük, majd folyamatos keverés mellett a vajas alaphoz öntjük, jól összedolgozzuk, majd hagyjuk hűvös helyen kicsit a krémet, hogy kissé összeálljon, mielőtt beletöltjük a tortába.
A torta betöltése:
Azonos méretű csővel ellátott habzsákokba töltjük a krémeket és felváltva egy-egy sávban körbe csíkozzuk a lapokat. ( A sima zacskó is jó ha nincs habzsák, és levágjuk a csücskét)
Az első lapot kívülről mondjuk csokival kezdjük, akkor a következő lapot kívülről vaníliással kezdjük. Így sakktábla szerű mintát fogunk kapni felvágáskor.
Kívülről szintén kenjük be valamelyik krémmel vagy burkolhatjuk is, akkor csak vékonyan kenjük be.
Ha fondantal burkoljuk be akkor érdemes előző nap elkészíteni a tortát, így könnyebb burkolni.
A fondantot átszitált porcukron kinyújtjuk és rátesszük a tortára, bevonjuk vele, elsimítjuk rajta.
A továbbiakban dekoráljuk ahogy szeretnénk.
Kedves látogató. Az oldalon reklámok találhatók, mert elértünk egy akkora adatforgalmat, ami már nem ingyenes, és ezen reklámok bevételéből tudjuk a weboldalt fenntartani, fizetni a tárhelyért. Köszönjük szépen.
Koldustorta ( 6 lapos)
2012.12.20 16:44Koldustorta (6 lapos)
Ez a recept itt 6 laposként szól Én 2 tepsi 3 laposként készítem el, se nem szeretik ha nagyon magas a süti, se nem szeretik ha hamar elfogy. Így egyszerre 2 tepsi sütink lesz.
Hozzávalók:
2 db tojás 60 dkg liszt 14 dkg Rama margarin 14 dkg porcukor 1 csomag szalakáli vagy sütőpor 2 dl tej
Krémhez
8 dl tej 8 evőkanál liszt 8 evőkanál cukor 36 dkg Rama margarin 40 dkg porcukor 2 evőkanál kakaópor
Elkészítés:
Egy tálba öntjük a lisztet, majd hozzáadjuk a Rama margarint, a tojásokat, a porcukrot és a tejbe feloldott szalakálit. Az egészet összegyúrjuk, majd lisztezett deszkán 6 egyenlő részre osztjuk.
Egyesével tepsi méretűre nyújtjuk és a tepsi hátlapján megsütjük őket.
180 fokra előmelegített sütőben 15perc alatt szép barnára sütjük.
Egyesével minden lapo megsütünk.
A krémhez: a lisztet és a cukrot egy edénybe tesszük, hozzáöntjük a tejet és sűrűre főzzük, majd félretesszük, hogy kihűljön. Amíg hűl, egy tálban a Rama margarint, a porcukrot és a kakaót habosra keverjük. Ha kihűlt a krém, a kettőt jól összekeverjük egy habverő segítségével.
Egy tálcára letesszük az első lapot, megkenjük a krémmel, erre a második lap kerül, amit ismét megkenünk a krémmel, majd jön a 3. lap amit porcukorral is megszórhatjuk, de krémet is kenhetünk rá. Nálunk a krém a nyerő a tetején. De akár egy csoki máz is mehet rá a tetejére. Ezt így lehet elkövetni 6 lapig. Én 2 db 3 lapost készítek egyrészt 2 tepsi süteményem lesz belőle, másrészt a gyerekeim nem szeretik ha túl magas lesz.
Kedves látogató. Az oldalon reklámok találhatók, mert elértünk egy akkora adatforgalmat, ami már nem ingyenes, és ezen reklámok bevételéből tudjuk a weboldalt fenntartani, fizetni a tárhelyért. Köszönjük szépen.
Sajtos rúd
2012.12.20 16:29Sajtos rúd:
Ő a kedvencünk, hosszan eltartható, nem szárad ki. Én annál jobban szeretem minél vékonyabb és sötétebbre sikerül megsütnöm. Elég vékonyra ki lehet nyújtani, mert kicsit megnő miközben sülnek.
20 dkg rama, 30 dkg liszt, 1 dl tejföl, 20 dkg trappista sajt, 1 tojás sárgája, só, 1 egész tojás ( a kenéshez) (szezámmag, lenmag)
Elkészítés:
Egy tálba tesszük a lisztet, hozzáadjuk a rámát és elmorzsoljuk vele. Ehhez adjuk tejfölt, a sajtból kb a negyedét bele reszeljük, és hozzákeverjük a tojás sárgáját, sót. Jól összegyúrjuk.
Lisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztát.. 1 tojást felverünk, és megkenjük vele a kinyújtott tésztát. Rászórjuk a reszelt sajtot, meghintjük szezámmaggal, és lenmaggal.
Felvágjuk, pl.: derelyevágóval, attól kicsit cikkcakkos lesz, tepsire tesszük.
200 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt szép pirosra sütjük őket.
Hosszan eláll nem szárad ki, ha dobozba tesszük
Kedves látogató. Az oldalon reklámok találhatók, mert elértünk egy akkora adatforgalmat, ami már nem ingyenes, és ezen reklámok bevételéből tudjuk a weboldalt fenntartani, fizetni a tárhelyért. Köszönjük szépen.
Zserbó
2012.12.20 16:02Zserbó
Ez a zserbó az amit az életben nem cserélek le másikra igazi nagyis és számomra a világ legfinomabb zserbója. A karácsony nem karácsony nélküle.
Hozzávalók:
Tésztához:
50 dkg liszt, 25 dkg rama, 6 dkg cukor, 2,5 dkg élesztő, 3 evőkanál tejföl, 2 db tojássárgája, 1 csipet só
Töltelék:
25 dkg darált dió, 15 dkg cukor, 1 vanília kikapart belseje, ( ha nincs akkor 1 csomag vaníliás cukor), fél üveg baracklekvár ( ha van házi)
Kakaómáz:
2 dkg kakaó, 14 dkg cukor, 5 dkg rama, 50 ml víz
Elkészítés:
Egy tálba tesszük a lisztet és a margarint jól elmorzsoljuk benne. Hozzáadjuk a cukrot a tejföllel elkevert élesztőt, a sót, a tojássárgáját, és jól összegyúrjuk. 3 részre osztjuk.
Kinyújtjuk az első lapot beletesszük a tepsibe, megkenjük a lekvárral, majd megszórjuk a diós keverék felével amit összekevertünk a cukorral, vaníliával.
Kinyújtjuk a második lapot is, és rátesszük az elsőre, ezt is megkenjük a lekvárral, megszórjuk a maradék dióval, majd a 3. lapot is kinyújtjuk és rátesszük.
Villával megszurkáljuk és mehet a 200 fokra előmelegített sütőbe 20 percre amíg szép barna nem lesz. Hagyjuk kihűlni.
Ha kihűlt elkészítjük a csoki mázat.
A cukrot a kakaóval és a vízzel egy kicsi edénybe elkeverjük és sűrűre főzzük. ( pár perc) Ha elég sűrű levesszük a tűzről beletesszük a ramat ettől lesz szép fényes, jól elkeverjük.
A kihűlt süteményre öntjük, hagyjuk hogy megszilárduljon rajt és felvághatjuk.
Kedves látogató. Az oldalon reklámok találhatók, mert elértünk egy akkora adatforgalmat, ami már nem ingyenes, és ezen reklámok bevételéből tudjuk a weboldalt fenntartani, fizetni a tárhelyért. Köszönjük szépen.
Mákos, diós bejgli
2012.12.19 14:37Mákos, diós bejgli.
Ez a recept gyerekkorom bejglije amit az anyukám a nagymamám, a dédim is készített. A karácsony egyik kihagyhatatlan süteménye. Karácsony előtt 1 héttel vele kezdem a sütögetést. Ha kihűlt akkor fóliába tekerem hűvös helyre teszem, és ha marad akkor szilveszterig is eláll. Én a diósat szeretem a legjobban a többiek a mákosat, így én jártam a legjobban. J A receptből 3 mákos és 3 diós bejgli lesz.
Hozzávalók:
1 kg liszt, 20 dkg rama, 15 dkg zsír, 60 dkg porcukor, 1 dkg élesztő, 2 db tojás, 2 dl tej, 1 csipet só, 40 dkg mák, 40 dkg dió, fahéj, 1 citrom reszelt héja, 4 dkg zsemlemorzsa
Elkészítés:
A lisztet egy tálba tesszük, hozzáadjuk a ramat és a zsírt, 8 dkg porcukrot és elmorzsoljuk őket. Az élesztőt 1 csipet cukorral a langyos tejbe felfuttatjuk és a tésztához öntjük. Teszünk bele 1 egész tojást 1csipet sót, és jól összegyúrjuk.
Hideg helyen 1-2 órát pihentetjük.
Amíg pihen elkészítjük a mák és dió tölteléket.
Máktöltelék:
26 dkg cukrot 2,5 dl vízzel felforralunk. Leforrázzuk vele a darált mákot, hozzáadunk 1 késhegynyi fahéjat és fél citrom reszelt héját, majd jól összekeverjük. Hagyjuk kihűlni. Csak hidegen kenjük a tölteléket a tésztára. Ha túl folyós lenne akkor egy kis zsemlemorzsát keverjünk bele.
Diótöltelék:
22 dkg cukrot 2 dl vízzel felforralunk. Leforrázzuk vele a darált diót, hozzáadjuk az 1 késhegynyi fahéjat, a fél citrom levét, és 4 dkg zsemlemorzsát.
Se túl sűrű, se túl híg ne legyen a töltelék, mert kireped a tészta.
A tésztát lisztezett deszkára tesszük 6 egyenlő részre osztjuk, cipókká formáljuk,
téglalap alakúra nyújtjuk. 3 mákos, 3 dióst töltünk meg
úgy, hogy a tészta széléig kenjük meg a töltelékkel, majd a két végét 1 ujjnyira visszahajtjuk, a tésztát feltekerjük.
A rudakat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, nem túl közel egymáshoz.
1 egész tojást egy kis tálban villával felverünk, és megkenjük a rudakat. És fél órára meleg helyre tesszük, majd ismét megkenjük a tojással és fél órára hideg helyre tesszük. ( a tojás megszárad a tetején)
( Amíg az egyik íz az első fél órás pihenőjét tölti, addig a másik ízt is elkészítjük.)
200 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt szép pirosra sütjük őket. Ha úgy érezzük gyorsabban pirul, akkor egy alufóliát tegyünk a tetejére. ( Nehogy megégessük)
Kedves látogató. Az oldalon reklámok találhatók, mert elértünk egy akkora adatforgalmat, ami már nem ingyenes, és ezen reklámok bevételéből tudjuk a weboldalt fenntartani, fizetni a tárhelyért. Köszönjük szépen.
Karácsonyi narancs-mandarin likőr
2012.12.18 16:46Karácsonyi narancs-mandarin likőr
Ha valaki szereti a narancsos, fahéjas íz világot akkor ezt neki találták ki. Szerintem finomabb a forralt bortól is. Kis üvegbe töltve nagyon frankó ajándék is lehet belőle.
Hozzávalók:
10 dkg nádcukor, 3 dl víz, 3 dl mandarin és narancslé vegyesen (frissen facsart), 2 rúd fahéj, 15 szem szegfűszeg, fél szál vaníliarúd, 2 evőkanál méz, 3 dl jó minőségű vodka,
1 mandarin héja (fehér részt egy késsel ki kell kaparni)
A mandarin és narancsok levét kifacsarjuk.
A cukorból vízből gyümölcsléből szirupot főzünk, beletesszük a fűszereket. forralásig főzzük. Ha kihűlt hozzáadjuk a mézet, vodkát és a mandarinhéjat.
Üvegbe töltjük, hideg helyre tesszük 3-4 hétig érlelődni. Néha megrázogatjuk az üveget. Szűrőn átszűrve, lehűtve fogyasztjuk.
Kedves látogató. Az oldalon reklámok találhatók, mert elértünk egy akkora adatforgalmat, ami már nem ingyenes, és ezen reklámok bevételéből tudjuk a weboldalt fenntartani, fizetni a tárhelyért. Köszönjük szépen.