Blog
Túrós pite
2016.04.29 17:53Túrós pite
A túrós pite recept nálam kérésre íródott, valahogy eddig pitében csak a mákos és almás létezett nálunk. Így a mákos pite tésztája kombinálva lett a kedvenc túrótöltelékemmel és lett ez az elképesztően finom sütemény, nem is tudom eddig miért nem gondoltam rá. Egy biztos folyamatos vendég lesz nálunk, mivel a túrós dolgokat mi nagyon szeretjük. Ez a sütemény nálam 20x 30 cm-es tepsiben készül. Itt Németországban nem olyan a túró, mint otthon így mindig orosz boltban vagy lengyel árusnál tudtam olyat venni, mint az otthoni. De ma rájöttünk, hogy a „Schicht Käse” hasonló a mi túrónkhoz és szinte minden üzletben van, csak az írót kell leönteni róla illetve kevesebb tejfölt vesz fel, vagy azt akár el is lehet hagyni ilyenkor.
Hozzávalók:
A tésztához:
30 dkg liszt, 20 dkg vaj, 1 db tojás sárgája, 18 dkg porcukor, ½ csomag sütőpor, ½ citrom reszelt héja, liszt minőségétől függően 1-2 evőkanál tejföl. (nekem mindig elég volt 1 evőkanálnyi)
Töltelékhez:
1 kg túró, 20 dkg cukor, 10 dkg búzadara, 10 dkg mazsola, 1 dl tejföl, 1 citrom reszelt héja
Tetejére:
1 db tojás fehérje
Elkészítés:
A liszthez hozzáadjuk a vajat, majd összemorzsoljuk őket.
Hozzáadjuk a többi hozzávalót is,
és puha tésztává gyúrjuk össze, amit a hűtőbe teszünk pihenni, amíg a tölteléket elkészítjük. (ez kb 5 -10 perc)
A töltelékhez a túrót villával összetörjük, hozzáadjuk a cukrot, búzadarát, mazsolát, tejfölt és a citrom reszelt héját,
majd alaposan összekeverjük.
Egy tepsit kivajazunk, liszttel megszórjuk. A tésztát 2 felé osztjuk és az egyiket a tepsi méretére nyújtjuk, majd a tepsibe tesszük.
(nálam:20x33 cm-es) Rátesszük a túrótölteléket, elkenjük,
majd befedünk a másik kinyújtott lappal.
Villával megszurkáljuk, és tojásfehérjével megkenjük.
180 fokra előmelegített sütőben 40-45 perc alatt szép pirosra sütjük. Érdemes tűpróbát végezni, hogy biztosan megsült e.
Kedves látogató. Ha időd engedi és nem nagy kérés kérlek, kattints néha 1-1 reklámra az oldalon, mert az oldal elért egy akkora adatforgalmat, ami már nem ingyenes, és ezen reklámok bevételéből tudjuk a weboldalt fenntartani, fizetni a tárhelyért.
Nektek mindössze egy kattintás. Köszönjük szépen
Békebeli sós kifli
2016.03.21 15:04Békebeli sós kifli
Apukám találta a receptet Viki konyháján, ő keresi régi gyerekkori kiflijét. Bár még ez sem teljesen ugyanaz, de ez már hasonlít nem csak kinézetre, de ízben is közel van hozzá. 1-2 mozzanatot én máshogy készítettem így is írom le. Ebből az adagból 16 db kifli lesz így akár le is lehet felezni, akinek ez sok, lenne.
Hozzávalók:
Esti kovászhoz:
30 dkg liszt, 5 dkg élesztő, 2 evőkanál olaj, 3 dl víz
Másnap:
1,2 kg liszt, 5 dkg só, 10 dkg vaj, 5 dl langyos víz plusz a kovász
Elkészítés:
Előző este elkészítjük a kovászt, kb. 2 perc összedobni és ennyi is a teendők vele egyelőre. Liszthez adjuk az élesztőt olajat és a vizet. Alaposan összekeverjük, és letakarva hagyjuk a konyhapulton.
Másnap reggel liszthez adjuk a sót, puha vajat, a kovászt és a vizet. Majd jól összedolgozzuk, dagasszuk,
30 perc kelesztés után kissé átgyúrjuk és hagyjuk, még 30 perc alatt duplájára keleni.
Ha megkelt 16 db egyforma részre osztjuk, és kissé kigömbölyítjük és hagyjuk 10 percig konyharuhával letakarva pihenni.
Egyesével kinyújtjuk csepp alakban. (Nekem a Barbapapa, Barbamama című mese jutott róluk eszembe :) )
Ha kinyújtottuk utána feltekerjük. (Én nem liszteztem agyon a pultot ehhez a mozzanathoz, mert egyszerűbb volt kinyújtanom és feltekernem a kifliket, ha csak épp egy leheletnyit liszteztem 3-4 db után. Könnyebb volt vele úgy dolgoznom, hogy a pulthoz ragadt kissé)
Ha kész vannak sütőpapírral bélelt tepsire tesszük
és hagyjuk 40 percig kelni őket. 200 fokra előmelegítjük a sütőt, alulra tegyünk egy kis vizet egy edénybe. Ha letelt a 40 perc alaposan lespricceljük vízzel a kifliket,
aki szeretné, most szórja meg durva szemű sóval, köménymaggal
és mehetnek a forró sütőbe.
30-35 perc alatt szép pirosra sütjük őket, majd rácsra szedjük kihűlni.
(Az eredeti recept szerint 200 fokon 10 perc majd 180 fokon még 10 perc, Hát nekem új a sütőm így tutik a beállítások és a hőfokok, nekem minden esetben kellett a 200 fok az elejétől a végéig és 30-35 perc alatt süt meg szép pirosra. Az eredeti alatt nagyon halványak voltak)
Kedves látogató. Ha időd engedi és nem nagy kérés kérlek, kattints néha 1-1 reklámra az oldalon, mert az oldal elért egy akkora adatforgalmat, ami már nem ingyenes, és ezen reklámok bevételéből tudjuk a weboldalt fenntartani, fizetni a tárhelyért.
Nektek mindössze egy kattintás. Köszönjük szépen
Mézes krémes
2016.01.03 14:26Mézes krémes (mézes zserbó)
Elég sokféle verzió létezik ebből is, ahány ház annyi szokás. Van, aki kakaós krémet tesz bele, van, aki lekvárt is, én így kaptam anno egy nagyitól a receptet, nem változtattam rajta mi így szeretjük, egyszerű és nagyon finom. Régen mézes krémesnek hívták, ma már mézes zserbóként ismert, gondolom, ahogy változtattak rajta úgy jött az új név is. A receptem kanállal mér 1-2 dolgot, de lemértem így a zárójelben ott a pontos gramm is.
Hozzávalók:
Tésztához:
50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 15 dkg porcukor, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 2 db tojás, 4 evőkanál méz (100 g), 100 ml tejföl
Krémhez:
3 db tojás sárgája, 3 evőkanál cukor (80 g), 1 csomag vaníliás cukor, 3 púpozott evőkanál liszt (90 g), 7 dl tej, 20 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 4 evőkanál rum
Tetejére:
20 dkg olvasztott csokoládé
Elkészítés:
A lisztet elmorzsolunk a vajjal, hozzáadjuk a porcukrot, szódabikarbónát, tojást, a mézet a tejföllel
jól kidolgozott tésztát készítünk.
4 részre osztjuk, 30 percig pihentetjük.
(míg pihen a tészta én a főzött krémet elkészítem, mert míg megsülnek a lapok ki is hűl, és folytathatom az összeállítással egyből)
Elkészítjük a krémet is. A tojások sárgáját a cukorral jól kikeverjük,
hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a lisztet
és apránként hozzáadagolva a tejet folyamatos keverés mellett csomómentesre keverjük,
majd sűrű krémmé főzzük. Hagyjuk kihűlni.
És akkor letelt a pihi süthetjük a lapokat.
A lapokat egyesével kés vastagságúra nyújtjuk
majd jól megzsírozott vagy sütő papiros tepsi hátlapján (én a sütő papiros verzióval sütöm a lapokat)
170 fokon 7-10 perc alatt megsütjük a lapokat.
Ha megsültek a lapok a vajat a porcukorral habosra kikeverjük, hozzáadjuk a rumot is
majd a kihűlt krémmel alaposan kikeverjük.
A lapokat egymásra téve megtöltjük a krémmel, úgy hogy az első, második illetve a harmadik lapra krémet kenünk,
a legfelső negyedik lapra kerül az olvasztott csokoládé,
amit hagyunk megszilárdulni,
majd forró vízbe mártott (papírkéztörlőn letörölt) késsel felvágunk. (így nem törik a csokoládé a tetején)
Kedves látogató. Ha időd engedi és nem nagy kérés kérlek, kattints néha 1-1 reklámra az oldalon, mert az oldal elért egy akkora adatforgalmat, ami már nem ingyenes, és ezen reklámok bevételéből tudjuk a weboldalt fenntartani, fizetni a tárhelyért.
Nektek mindössze egy kattintás. Köszönjük szépen
Tortáim
2015.12.20 17:55Jelentem a tortáim csak és kizárólag a család számára készültek. A fotók azért csak ötletért, illetve hogy megmutassam, ha nekem megy cukrász és egyéb végzetség nélkül, akkor másnak is menni fog.
Töltött káposzta (savanyú káposztából)
2015.12.20 16:30Töltött káposzta (savanyú káposztából) (Káposztás húsgombóc)
Az enyémet akár káposztás húsgombócnak is hívhatnánk, mert ennél az ételnél nem szoktunk bíbelődni a töltéssel, de ha kaptok a boltban savanyú káposzta levelet, akkor abba lehet tölteni a húsgombócokat és máris töltött káposzta kinézete van. Ezt az ételt bevallom én még nem főztem meg, az anyukám szokta főzni, de most is együtt készítettünk és leírom nektek. De szerintem ahány ház annyi szokás alapján készül ez az étel is. Gyerekkoromban csak ezt a töltött káposztát ismertem mi így szeretjük. Ez egy elég nagy adag, de ez az étel nálunk minden esetben 2 napra készük.
Hozzávalók:
1,5 kg savanyú káposzta, 1 kg darált hús, 1 nagy fej vöröshagyma,12 dkg rizs, 1 db tojás, só, fűszerpaprika, 3-4 db babérlevél, 1 szál füstölt kolbász, 2 evőkanál olaj, kicsi füstölt szalonnabőr
(mi le szoktuk fagyasztani így 99%-ban van, viszont az sem baj, ha kimarad belőle, de bármi jó, ami füstölt isteni ízt ad az ételnek)
Tetejére:
1 marék rizs, 1 teáskanálnyi piros arany, 1 teáskanál fűszerpaprika
Elkészítés:
A káposztát víz alatt kimossuk (erre csak akkor van szükség, ha nagyon savanyú a káposzta) ettől függően egyszer vagy többször mossuk át.
Ha már jó egy edénybe teszünk pici olajat majd erre a káposzta harmadát és félre tesszük.
A hagymát vékony szeletekre vágjuk.
A darált húshoz adjuk a tojást, rizst, fűszerpaprikát, sózzuk ízlés szerint,
majd alaposan összekeverjük és húsgombócokat készítünk belőle.
Az edényben lévő káposztára tesszük a hagyma felét,
erre tesszük a gombócok felét.
A kolbászt is félbe vágjuk, majd a felet is eldaraboljuk
és ezt a gombócok mellé helyezzük.
Befedjük a káposzta másik harmadával, amire a maradék hagyma kerül,
erre a maradék gombóc, ami mellé a maradék kolbász darabok ismét, és itt jön képbe, ha van pici füstölt szalonnabőr, mert itt kerül az edénybe.
Ezt az egészet befedjük a megmaradt káposztával, a tetejére egy marék rizst szórunk,
felöntjük annyi vízzel, ami épp ellepi.
1 teáskanál fűszerpaprikát hintünk a tetejére és rátesszük a piros aranyat is (ez utóbbi elhagyható, bár nagyon finom ízt ad az ételnek) és feltesszük főni.
Addig főzzük, míg a, gombócok puhák lesznek ez kb. 1 óra attól függ mekkora gombócokat készítettünk.
Tálaláskor tejfölt kínálhatunk mellé.
Kedves látogató. Ha időd engedi és nem nagy kérés kérlek, kattints néha 1-1 reklámra az oldalon, mert az oldal elért egy akkora adatforgalmat, ami már nem ingyenes, és ezen reklámok bevételéből tudjuk a weboldalt fenntartani, fizetni a tárhelyért.
Nektek mindössze egy kattintás. Köszönjük szépen
Rizsgolyó, arancini
2015.11.18 18:37Rizsgolyó, arancini
Ez egy maradékmentő recept nálam. Néha akad, hogy marad a rizsből, néha hogy nem is kevés, ilyenkor nagyon jól jön az olasz konyha egyszerű finomsága. El lehet készíteni friss rizsből is, de szinte mindenhol azt ajánlják, hogy mielőtt golyóvá formáznánk, pár órát hűsöljön a hűtőben, így direkt jól jön, ha ezt a megmaradt rizsből készítjük, és ráadásul csak 1-2 dolog kell hozzá, pár perc alatt összedobható. A rizshez a reszelt sajton kívül mehet bele akár parmezánt is egy kevés, még ízletesebb lesz.
Ugyan azt olvastam, hogy leginkább az a rizs felel meg erre a célra, ami tapad, én jázmin rizst használok, nekem ebből is elkészült, de az tény, hogy amit nem említenek sehol, én enyhén vizes kézzel készítettem a golyókat, mert így nem a kezemhez ragadt, hanem frankón egymáshoz és szép golyók lettek. Nekem ebből az adagból 16 db rizsgolyó lett.
Én csak salátát és egy kis joghurtos öntetet kínálok mellé, a gyerekeim is nagyon szeretik így.
Hozzávalók:
2 bögre rizs, 15 dkg reszelt sajt (én goudát használok, de jó a trappista is), 1 db tojás, őrölt fekete bors, 150 g mini mozzarella
Panírozáshoz:
2 db tojás, 5 dkg zsemlemorzsa
Elkészítés:
A rizshez adjuk a reszelt sajtot, tojást, borsozzuk,
majd jól összedolgozzuk.
Kis golyókat formázunk belőle, majd a közepébe belenyomjuk az ujjunkat,
és ide helyezzük be a mini mozzarellát
majd alaposan összenyomkodva gömböt formázunk belőle. (arra figyeljünk oda, hogy a mozzarellát mindenhol fedje a rizs, mert a forró olajban elkezd kifolyni ha, kilátszik)
Ha ezzel megvagyunk, bepanírozzuk. A tojásokat felverjük egy tálba, egy másikba zsemlemorzsát teszünk, előbb a tojásba forgatjuk,
majd a zsemlemorzsába.
Bő forró olajban szép arany barnára sütjük,
majd papírtörlőre szedjük. ( Ha nem lapos edényben sütjük, amibe ugyan sok belefér, hanem magasabb falu edénybe, amibe több, magasabban lehet az olaj, akkor a rizsgolyók megfordulnak maguktól)
Kedves látogató. Ha időd engedi és nem nagy kérés kérlek, kattints néha 1-1 reklámra az oldalon, mert az oldal elért egy akkora adatforgalmat, ami már nem ingyenes, és ezen reklámok bevételéből tudjuk a weboldalt fenntartani, fizetni a tárhelyért.
Nektek mindössze egy kattintás. Köszönjük szépen
Meggyes pite tekercs
2015.10.24 11:42Meggyes pite tekercs
Anyukám mutatta a süteményt, mikor kijöttünk Németországba akkor sütötte. Én annyit változtattam rajta, hogy eredetileg csak meggy és pici cukor kerül a pite tésztára, én ez alá tettem pluszba kevés meggyszószt, így nekem jobban ízlett. A meggyszósz akár kevés vanília puding is lehet nagyon finom úgy is. A meggyszószt egyszerűen el lehet készíteni, pici meggy lé és keményítő összefőzve, besűrítve, de otthon is kapható Lidl-ben biztosan gyümölcsszósz, amit a joghurtba lehet tenni, valahol a joghurtos hűtőben található (én anno sokszor vettem otthon is). A pitét 26 cm-es formában sütöttem.
Hozzávalók:
40 dkg liszt, 20 dkg vaj, 1 csomag sütőpor, 1 csomag vaníliás cukor, 250 ml natúr joghurt,
Töltelékhez:
350 g meggy (ez 1 nagy üveg meggybefőttnek felel meg), 5 dkg cukor
Elkészítés:
A tészta hozzávalót tálba tesszük
és összegyúrjuk.
A vaj miatt kissé lágy lesz. Lisztezett deszkán kinyújtjuk kb. 3 mm vastagságúra, majd 8-10 cm széles csíkokat vágunk.
A közepére meggyet teszünk egymás mellé, amit megszórunk kevés cukorral. (Na, ide lehet alá tenni pudingot, vagy sűrű gyümölcsszószt ki mit szeretne.)
A két szélét szorosan összecsípjük,
és vajjal kikent lisztezett 26 cm-es tortaformába tesszük úgy, hogy az összecsípett része legyen alul.
Egymás köré tesszük a többit is csigavonalban.
200 fokra előmelegített sütőben kb. 30-40 perc alatt arany barnára sütjük.
Porcukorral meghintve tálaljuk.
Kedves látogató. Ha időd engedi és nem nagy kérés kérlek, kattints néha 1-1 reklámra az oldalon, mert az oldal elért egy akkora adatforgalmat, ami már nem ingyenes, és ezen reklámok bevételéből tudjuk a weboldalt fenntartani, fizetni a tárhelyért.
Nektek mindössze egy kattintás. Köszönjük szépen
Baconos makaróni torta
2015.10.22 14:28Baconos makaróni torta
A recept egy német újságból való, magam fordítottam, mert megfogott nagyon, illetve volt, amit, picit máshogy és más hozzávalóval készítettem, mert úgy jobban tetszett. Szinte minden jöhet a családnak, ami baconos vagy tészta. A nagyobbik fiam nem túl gomba barát, de még neki is ízlett nagyon. Igaz már a ragu főzése közben is kijött a konyhába, mert valami brutális illata volt. Nálam 23 cm-es tortaformában sült. Mivel itt nincs trappista sajt, én gouda sajttal készítem. Olvasva talán kicsit macerásnak tűnik, mert több lépést kell elkészíteni, de közben rájön az ember, hogy nagyon gyorsan össze lehet dobni, és csak sütni kell. A húst is simán le lehet cserélni pulyka vagy csirke húsra.
Hozzávalók:
25 dkg rövid makaróni tészta, 4 db tojás, 300 g szeletelt bacon,
A sajt szószhoz:
3 evőkanál olaj, 50 g liszt, ½ liter víz, 1 teáskanál ételízesítő, 10 dkg trappista (nálam ez gouda sajt volt), 200 g krémsajt, só, bors
A húsos raguhoz:
2 evőkanál olaj, 40 dkg sertés comb, 25 dkg csiperkegomba, 3 db újhagyma, 1 csokor petrezselyem, só, bors, szerecsendió
Elkészítés:
A legegyszerűbb, ha mindent felvágunk, és egy tálra magunk mellé készítjük, a szerint mihez kell.
A húst alaposan megmossuk, kis kockákra vágjuk,
a gomba törzsét kiszedjük, megtisztítjuk és szeletekre vágjuk,
az újhagymát felkarikázzuk,
a petrezselymet felaprítjuk, a sajtot lereszeljük.
A tésztát lobogó sós vízben a zacskón feltüntetett idő szerint megfőzzük, majd leszűrjük.
Elkészítjük a sajtos szószt. Ehhez egy kis edénybe olajat melegítünk, hozzáadjuk a lisztet és világos zsemleszínűre pirítjuk.
Felöntjük a vízzel, közben csomómentesre keverjük.
Hozzáadjuk az ételízesítőt,
reszelt sajtot,
krémsajtot,
sózzuk, borsozzuk, kap pici őrölt szerecsendiót
is és alaposan elkeverjük. (meg is kóstolhatjuk, elég e így a fűszerezés) Félretesszük.
Elkészítjük a húsos ragut. Egy serpenyőbe olajat forrósítunk, hozzáadjuk a húst, és lepirítjuk.
(Először vizet fog ereszteni, de ez hamar elfő alóla, majd elkezd pirulni, ez csak pár perc)
Közben kevergessük, le ne égessük. Ha szépen megpirult,
hozzáadjuk a gombát, újhagymát, petrezselymet,
sózzuk, borsozzuk,
összekeverjük,
és addig sütjük, amíg a gomba összeesik. Ez max 2-3 perc. Ha ez megvan, levesszük a tűzről.
Egy tába ütjük a tojásokat, habverővel felverjük,
hozzáadjuk a sajtszószt,
majd ebbe öntjük a tésztát
és a húsos ragut,
összekeverjük.
Egy kapcsos tortaformát kívülről alufóliával bevonunk, tepsire tesszük (Azért kell fóliázni, mert enged kevés levet)
a szeletelt baconnal kibéleljük,
úgy hogy kívülre lógjon a fele, amit majd ráhajtunk.
Ha kibéleltük a formát, beleöntjük a tésztás, húsos keveréket,
és ráhajtjuk a bacon kilógó részeit.
170 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és 1 órát sütjük.
Várunk vele picit és levesszük a tortaforma oldalát.
Ha félig kihűlt szépen szeletelhető lesz.
Kedves látogató. Ha időd engedi és nem nagy kérés kérlek, kattints néha 1-1 reklámra az oldalon, mert az oldal elért egy akkora adatforgalmat, ami már nem ingyenes, és ezen reklámok bevételéből tudjuk a weboldalt fenntartani, fizetni a tárhelyért.
Nektek mindössze egy kattintás. Köszönjük szépen
Nutellás kukacok
2015.10.15 15:13Nutellás kukacok
Amikor Domim meglátta ezt a fotót a neten azt hallgattam a pénteki közös reggelire csináljak ilyet az oviba, de előbb meg kell, neki kóstolnia szóval vele kezdjek. Az ötlet nagyon tetszett, hisz melyik gyerek ne esne neki azonnal, mint egy mesefigura, ráadásul édes, és finom is. Tölteni bármivel lehet, amit szeretnénk, nálunk volt itthon nutella és a fiaim szeretik is, így azzal készült. A tésztája kissé ragad, de pont ettől lehet formázni belőle kukacot, ha több lisztet kap, akkor nem ragadnak össze a végek. A gyerkőceimnél telitalálat azt mondták rá isteni, nekem egy kicsit tömörebbnek tűnik a tésztája, mint mondjuk a kakaós csigámé, de egy pohár tejjel még én is eltüntetem. Az eredeti receptnél a méz 100 ml, amit ír, én ezt lemértem, ha valamit nem szeretek az az, ha a mézet ml-ben kell mérni. Azt már nem szedem ki úgy a mérőpohárból, hogy ne maradna benne, és jobban szeretem, egyből oda mérni g-ban ahova megy. Így én, amit mértem írom a receptben.
Hozzávalók:
60 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 2 dl tej, 150 g méz, 2 db tojás, 1 nagy csipet só, 10 dkg vaj
A töltelék:
Jelen esetben 130 g nutella
Elkészítés:
A tejet langyosítjuk, hozzáadjuk a mézet
és elkeverjük.
50 dkg lisztet egy tálba teszünk, ehhez adjuk a langyos mézes tejet, belemorzsoljuk az élesztőt, és 10 perc alatt felfuttatjuk. Ezután hozzáadjuk a vajat, tojást, csipet sót,
és elkezdjük gyúrni,
szépen lassan adagolva a maradék 10 dkg lisztet is hozzá gyúrjuk.
Ugyan a recept szerint ennyi az összes liszt, amit felvesz, nekem 20 g, amit még felvett miközben a konyhapulton gyúrtam.
(Hozzáteszem, venne még fel több lisztet is bőven, de elég ennyi. Ettől szép lágy tésztát kapunk.)
Konyharuhával letakarva meleg helyre téve 40 perc alatt duplájára kelesztjük.
Ha megkelt 20 egyenlő részre osztjuk, és kissé kigömbölyítjük. Nem fog menni liszt nélkül, mert ragad, de arra mindig figyeljünk, hogy csak leheletnyit lisztezzünk, épp ami kell. (Nekem 20 db 60 g-os kis golyóm lett)
Minden egyes golyót ovális alakura nyújtunk. (itt is kell az a nagyon minimális mennyiségű liszt, mert ha lisztes a felület nehéz kinyújtani, mert kell, hogy tudjon tapadni, illetve ha sok a liszt, akkor összeragadni sem fog rendesen, így a könnyebb, de ha meg pici liszt sincs alatta, akkor nem lehet rendesen a végét (a gyűrűket) feltekerni.) (remélem értettétek azért. :) )
Ha kinyújtottuk, akkor a képen látható módon az egyik felét bevagdossuk (kevesebb, mint a felét)
a másik oldalát megkenjük a nutellával,
majd feltekerjük.
A két végét összecsípjük, majd a szélső csíkokkal lezárjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük
és 180 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt szépen megsütjük.
Rácsra tesszük kihűlni őket.
A szemtét egy nutellába mártott fogpiszkálóval alakítjuk ki.
Még nekem is akadt 1-2 db ami picit megnyílt, de az ízén nem rontott ez sem. (de megmutatom azt is. :)
Kedves látogató. Ha időd engedi és nem nagy kérés kérlek, kattints néha 1-1 reklámra az oldalon, mert az oldal elért egy akkora adatforgalmat, ami már nem ingyenes, és ezen reklámok bevételéből tudjuk a weboldalt fenntartani, fizetni a tárhelyért.
Nektek mindössze egy kattintás. Köszönjük szépen
Az eredeti receptet Tortellina blogján találtam.
Vadas burgonyagombóccal
2015.10.09 16:19Vadas burgonyagombóccal
Az egyik kedvenc ételem. Imádom burgonyagombóccal, de ha nincs kedvem még azt is készíteni, akkor, mint a menzán anno tésztával is szeretem. Van, aki zsemlegombócot készít mellé, nálunk az nem kedvenc így én nem azzal készítem. Van, amikor úgy gyorsítok a folyamaton, hogy levesben főzöm a húst (ha levest kíván a család, esetleg megmarad a főtt hús nagy része) olyankor a szósz sokkal gyorsabban készen van, és ebbe megy a levesben főtt hús.
Hozzávalók:
1 kg marhahús, 1 fej vöröshagyma, 2 db fokhagymagerezd, só, bors, 1 teáskanál mustár, 2 teáskanál cukor, 2 db babérlevél, 4 db sárgarépa, 2 db zöldség, 200 ml tejföl, 1 evőkanál liszt
Gombóchoz:
1 kg burgonya, 30 dkg liszt, só
Elkészítés:
A húst alaposan megmossuk, majd vékonyra felszeleteljük. A szeleteknek mindkét oldalát kevés olajon átsütjük,
majd kiszedjük egy tálra. Az olajon az apróra vágott vöröshagymát megpirítjuk, beletesszük az összezúzott fokhagymát,
a megtisztított és karikára vágott répát, zöldséget.
Felöntjük kb. 1 liter vízzel, beledobjuk a babérleveleket, sózzuk, borsozzuk,
hozzáadjuk a cukrot, mustárt, majd beletesszük a húst is.
Együtt főzzük kb. 1,5 órát (míg a hús megpuhul). Ha megfőtt a hús kivesszük a babérlevéllel együtt és botmixerrel pürésítjük a zöldségeket.
Hozzáadjuk a tejfölt, amibe a lisztet csomómentesre kevertük, és forralunk rajta egyet.
Majd visszatesszük a húst a szószba.
Burgonyagombóc elkészítése:
A burgonyákat meghámozzuk, felkockázzuk, bő sós vízben puhára főzzük.
Ha megfőtt, akkor burgonyanyomóval áttörjük, hagyjuk kihűlni. Sózzuk, adunk hozzá annyi lisztet, amennyit felvesz, hogy ne ragadjon,
összegyúrjuk. (Ez nekem eddig otthon 40-50 dkg volt, most az itt vásárolható burgonyához elég kevesebb is nekem, szóval függ a burgonyától és a liszttől is, hogy mennyi lisztet fog felvenni. Lehet kevesebbet, de lehet többet.)
Kezünkkel gombócokat formálunk, (nekem 24 db nem túl nagy gombóc lett)
majd forrásban lévő sós vízbe tesszük. Mikor feljönnek a gombócok a víz tetejére, akkor várunk még 3-5 percet és szűrővel kiszedjük őket.
Kedves látogató. Ha időd engedi és nem nagy kérés kérlek, kattints néha 1-1 reklámra az oldalon, mert az oldal elért egy akkora adatforgalmat, ami már nem ingyenes, és ezen reklámok bevételéből tudjuk a weboldalt fenntartani, fizetni a tárhelyért.
Nektek mindössze egy kattintás. Köszönjük szépen