Blog
Párizsis virág
2014.02.06 13:00Párizsis virág
Talán az óta szemezek ezzel a süteménnyel mióta a blogom elindult, Egy arab oldalon láttam a fotót. De eddig az időbe nem fért bele. Most, hogy manó huzamosabb ideje itthon van és lóg az oviból, elkészítettük, mert neki a párizsi a kedvence, amit simán szeret, ha van kedve kenyérrel is, de mostanában nem igen kért hozzá. Így viszont megette a tészta részét is vele együtt. Egyébként bármilyen más felvágottal is elkészíthető. Maradt belőle a nagyoknak is másnapra, tízóraira. Én Andi receptjét követtem, ugyan én a 8 cm-es méretű parizerrel. Így ezzel a mérettel 23 db lett belőle.
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, 1 teáskanál cukor, 3 dl tej, 2 teáskanál só, 5 dkg vaj
Töltelék:
23 szelet párizsi
Tetejére:
1 db tojás, szezámmag
Elkészítés:
Langyos tejhez keverjük a cukrot, hozzámorzsoljuk az élesztőt. kb. 10 perc alatt felfuttatjuk.
A liszthez öntjük, a sót, a kockákra vágott vajat, a felfuttatott élesztőt, és jól összegyúrjuk, dagasszuk.
Tiszta konyharuhával letakarva meleg helyen 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
Lisztezett deszkán 3-4 mm vastagságú korongokat szaggatunk belőle. (Én egy olyan poharat használtam erre a célra, aminek akkora volt a szája, mint a párizsinak)
A fele tésztára teszünk a párizsiból,
majd befedjük őket egy üres koronggal.
A képeken látható módon 8 vágást ejtünk rajta úgy,
hogy a közepét nem vágjuk át, kb 1 cm rész egyben marad.
Egymás melletti 2 cikket megfogunk 2 kezünkkel és ellenkező irányba kifelé fordítjuk és így tekerünk rajtuk egyet.
Így járunk el minden cikkel.
Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket, és hagyjuk 20 percig pihenni.
Ezután felvert tojással megkenjük, megszórjuk szezámmaggal
és 180 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt szép pirosra sütjük.
Kedves látogató. Az oldalon reklámok találhatók, mert elértünk egy akkora adatforgalmat, ami már nem ingyenes, és ezen reklámok bevételéből tudjuk a weboldalt fenntartani, fizetni a tárhelyért. Köszönjük szépen.
Kekszes almás (sütés nélküli)
2014.02.04 14:05Kekszes almás
Ezt a receptet szerintem sokan ismerik, én az előző munkahelyemen kaptam egy kedves kolléganőmtől pár évvel ezelőtt, szeretem, mert gyorsan megvan, egyszerű is, és a gyerkőceim is szeretnek bármit, ami almás. (Meg mindent, ami süti. :) ) A tepsi mérete, amiben én szoktam ezt a mennyiséget készíteni: 30*20 cm-es
Hozzávalók:
A tésztához:
1,25 kg alma, 8 dl víz, 20 dkg cukor, 3 zacskó vanília puding, 50 dkg háztartási keksz (négyszögletes)
Tetejére:
50 g kakaópor, 80 g cukor, 5 dkg vaj, 100 ml víz
Elkészítés:
Az almát meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük.
Ha meghámoztuk, hozzáadjuk a cukrot, felengedjük 5 dl vízzel és kb 10 perc alatt puhára főzzük.
Amíg fő, addig a pudingokat 3 dl vízzel elkeverjük.
Amikor puha az alma, hozzáöntjük a pudingot,
és folyamatos kevergetés közben besűrítjük ez 1-2 perc.
A kekszeket a tepsi aljára helyezzük,
még melegen az almakrémet egyenletesen rákenjük,
és befedjük keksszel.
Elkészítjük a csoki mázat. A kakaót a cukorral és vízzel összekeverjük, majd felforraljuk.
Levesszük a tűzről, hozzáadjuk és elkeverjük benne a vajat. Majd ezt a mázat még melegen a keksz tetejére kenjük.
Hűtőbe tesszük 1-2 órára, hogy szépen lehessen szeletelni, és a keksz is felpuhuljon a krémtől. Akár éjjelre is bent hagyhatjuk, az a legjobb szerintem.
Kedves látogató. Az oldalon reklámok találhatók, mert elértünk egy akkora adatforgalmat, ami már nem ingyenes, és ezen reklámok bevételéből tudjuk a weboldalt fenntartani, fizetni a tárhelyért. Köszönjük szépen.
10 perces fánk
2014.02.02 13:5510 perces fánk
Ezt a receptet is megcsináltuk, mert a legkisebb manóm beteg volt fánkot kért, de gyorsan, így kipróbáltuk. Nekem nem lett kész 10 perc alatt, de lehet, azért mert élből dupla adaggal kezdtem, illetve kicsit keményebbre gyúrtam, hogy nyújtható, szaggatható legyen inkább, nem szerettem volna kanalazva az olajba tenni. Viszont nem volt kelesztés, egyből lehetett szaggatni és sütni, úgyhogy tényleg nagyon gyors. Láttam olyan fotót, ahol kanalazva írja, és úgy néz ki a fánk mit, amit kiszaggattak. Én inkább élből így írom, így csináltam. Az ízével nincs gond, fánk íze van, kissé tömörebb lett nekem, mint mondjuk a burgonyás fánkom, de finom volt, gyorsan készen volt, és amilyen gyorsan kész lett, olyan gyorsan el is tüntették a gyerkőceim. Én a dupla adagot írom le (sokan vagyunk) de simán lehet felezni a mennyiséget. Nekem ebből az adagból 23 db lett. (7 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval)
Hozzávalók:
2 db tojás, 340 g joghurt, 100 g porcukor, 1 csomag sütőpor, 50 dkg liszt
Elkészítés:
A liszthez hozzákeverjük az átszitált sütőport. A joghurthoz hozzáadjuk a tojásokat, a porcukrot,
majd a lisztet, és összedolgozzuk. (Az eredeti recept szerint elég lenne a 40 dkg liszt, illetve amit felvesz Hát nekem 50 dkg-ot vett fel, így tudtam nyújtani.)
Lisztezett deszkán ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk,
és forró olajban sütjük. Szerintem gyorsan sül, és mivel szépen megpuffad majdnem mindnek sikerült magától megfordulni, amelyiknek nem ment annak egy villával segítettem. :)
Papírtörlőre szedjük, porcukorral meghintve tálalhatjuk.
Mivel frankón megpuffadtak a gyerkőceim egy fecskendő segítségével lekvárt nyomtak beléjük. :)
Kedves látogató. Az oldalon reklámok találhatók, mert elértünk egy akkora adatforgalmat, ami már nem ingyenes, és ezen reklámok bevételéből tudjuk a weboldalt fenntartani, fizetni a tárhelyért. Köszönjük szépen.
Játék- Ismerjük meg egymást!
2014.02.01 17:58Játék - Ismerjük meg egymást!
Ezt a játékot Szera indította útjára, azzal a kedves gondolattal, hogy így kicsit jobban megismerjük egymást és megtudjuk kit is rejtenek a blogok, melyeket oly sokan meglátogatunk. :)
Engem a Culin'Art blog szerzője Andrea, és Ági a tetovált lány blog szerzője invitált a játékra, amit itt is nagyon köszönök! :D
A játék szabályai:
Linkeld be azt az embert a blogodba, aki kipécézett.
Ossz meg magadról hét dolgot, akár különleges, akár hétköznapi.
Pécézz ki 7 embert, nevezd meg és linkeld be őket a blogodba.
Egy hozzászólásban értesítsd őket a blogjukon, hogy meghívtad őket a játékra.
7 dolog rólam:
1.: Ha a jólkifőztem oldalon 2012 szeptemberében nem választanak ki háziasszonynak egy játékban, talán ma blogom sem lenne. Addig a pillanatig csak egy privát mappában gyűjtöttem, amit készítettem, aztán a férjem ötlete volt a külön facebook oldal és ezután a blog is. De az esélytelek nyugalmával csináltam, gondoltam még az 500 rajongót se fogom elérni az oldalon. Hol vagyok én egy igazi gasztrobloggerekhez képest.
2.: Azt mindenki tudja, hogy 4 gyermekem van, de mindig csak 3-at terveztem, és igen sokáig a 3. gyerkőcöm után kerek 10 évig gondoltam azt, hogy biztosan elég a 3 hiába fűzte a párom a fejem, hogy neki bizony kéne még egy tökmag. Úgy gondoltam fiatalok leszünk még mikor is a gyerkőceink már majdnem felnőttek. És hát 10 év tiltakozás után, sok ismerősnél kisbaba lett, így én is beadtam a derekam. Aminek ma nagyon örülök, mert nagyon jó érzés, hogy a nagyok mellett lehet egy tökmaggal sokat játszani.
A gyerkőceim Alexandra 20 (mindjárt 21), Dávid 19, Dániel 13, és Dominik 3,5 évesek.
3.: Szakmám szerint eladói végzetségem van, de elvégeztem egy virágkötő és léggömbdekoratőr iskolát is.
Volt egy saját virágboltom, imádom a virágokat, imádtam csokrokat vagy asztali díszeket készíteni, szerettem az esküvőkön a léggömbdíszítést csinálni.
4.: Nagyon szeretek kertészkedni, sütni, főzni, és mindig a tökéletesre törekszem. Ez kapcsol ki kicsit, ezzel relaxálok. Szeretek Zumbázni. Ez a tánc, feldob, felpörget, egy kis színt visz a mindennapokba.
5.: Sokak szerint nagyon szerencsés vagyok, sok mindent nyertem már, igaz 2 dolgon kívül inkább apróbb dolgokat. Az egyik álmaim robotgépje egy kitchenaid robotgép a másik pedig álmaim nyaralása Balin. Sokan irigyelnek szerencsém miatt, amit szívesen elcserélnék, mert amit senki nem tud az életem, amit sokszor elcserélnék egy cseppet jobbra, nem annyira megterhelőre.
6.: Ha valamit a fejembe veszek, azt azonnal szeretném.
7.: Nehéz kihozni a sodromból. Elég nagy türelmem van. Azt nem mondom, hogy nem lehet, de az előző munkámban (plusz a 4 gyerek) megtanultam, hogyan lehet jól viselni a dolgokat.
És még egy, mert azt írták a nevem kihagytam és nem tudják így, Antuk Jánosné, Ildikónak hívnak.
A 7 blogger akikről többet szeretnék megtudni és egyben a stafétát átadni:
Bianka – Otthoni sütés-főzés
Melinda- Sütik és szatyrok
Gabriella- Gabriella kalandjai a konyhában
Betti- Nassoló Naplopó
Erika- Mikormennyi
Annamária- Szani konyhája
Danadi- Danadi's Kitchen
És egy 8. blogger akit hívtam a játékba, de mire választ kaptam, hogy mégiscsak játszana az én bejegyzésem már megvolt. Bár ettől még kíváncsi volnék az ő 7 titkára is, és ő
Kata- Katanyakonyhája
Rántott, töltött palacsinta
2014.01.30 15:16Rántott töltött palacsinta
Azért készítettem, mert maradt egy kevés grill csirke, és mivel a palacsintát szeretjük, hát egyszer kipróbáltuk rántva is. A töltelék egyébként bármi lehet, Bármilyen maradék, vagy akár csak sajt csíkok, amiket sonka szeletekbe tekertünk. De akár fahéjas alma is. Ebből a mennyiségből 11 db palacsinta lett, amiből a legkisebb gyerkőcöm elcsent 1 palacsintát, így 10 db rántott palacsinta lett. De ez a mennyiségű töltelék pont 10 db-ra volt elegendő.
Mivel nem hiszem, hogy egy fogyókúrás fogás lenne, én inkább csak salátát és joghurtos öntetet ajánlanék hozzá.
Hozzávalók:
A palacsintához:
30 dkg liszt, 1 db tojás, só, 300 ml tej, 300 ml szénsavas ásványvíz, 1 evőkanál olaj
A töltelékhez:
20 dkg csirkehús, 1 közepes fejhagyma, 2 evőkanál olaj, só, bors, 10 dkg reszelt sajt
Panírozáshoz:
2 db tojás, liszt, zsemlemorzsa
Elkészítés:
A tölteléket elkészítjük. Kisebb darabokra vágjuk a húst.
Apróra vágjuk a hagymát, amit olajon kissé megfonnyasztunk.
Hozzáadjuk a húst, sózzuk, borsozzuk, és egy picit összefőzzük. (mivel a hús már sült kb. 2 perc)
A palacsintához a hozzávalókból elkészítjük a palacsinta tésztát, A liszthez adjuk a tojást, sót, a tejjel,
ásványvízzel,
olajjal
habverő segítségével csomómentesre keverjük
és palacsintasütőben kisütjük őket.
A töltelékből 1 evőkanálnyit a palacsinta közepére kanalazunk, teszünk rá a reszelt sajtból.
Majd a két oldalát felhajtjuk a töltelékre,
alulról is visszahajtjuk
és felgöngyöljük.
Ezután bepanírozzuk. Liszt, tojás és zsemlemorzsába forgatjuk.
Forró olajban arany barnára sütjük.
Kedves látogató. Az oldalon reklámok találhatók, mert elértünk egy akkora adatforgalmat, ami már nem ingyenes, és ezen reklámok bevételéből tudjuk a weboldalt fenntartani, fizetni a tárhelyért. Köszönjük szépen.
Burgonyafánk
2014.01.27 11:01Burgonyafánk
Ez a fánk édesen és sósan is fogyasztható. Mivel nincs benne cukor, ezért akár húsok mellé is tálalható én olyankor nem ragaszkodom az egyenletes karikaformához.
Ha pedig édesen szeretnénk, akkor csak porcukorral meghintjük miután kisült, önmagában vagy lekvárral fogyasztjuk. Ebből az adagból 30-35 db fánk lesz.
Hozzávalók:
60 dkg liszt, 2 közepes főtt burgonya (30-40 dkg), 5 dkg élesztő, 2 dl tej, 1 kávéskanál cukor, 1 db tojás, 2 db tojás sárgája, 10 dkg vaj, 1 csipet só
Elkészítés:
A burgonyákat héjában megfőzzük, majd meghámozzuk és burgonyanyomón áttörjük.
A langyos tejhez adjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és 10 perc alatt felfuttatjuk.
A liszthez adjuk a csipet sót, a tojást és a sárgákat, a vajat, az áttört burgonyát, és a felfuttatott élesztőt. Majd jól összegyúrjuk.
Tiszta konyharuhával letakarva meleg helyre tesszük 1 órát, amíg duplájára kel.
Ha megkelt, lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. (én 7 cm átmérőjűvel szoktam)
Konyharuhával letakarjuk, és 1 órát hagyjuk a pulton kelni,
majd forró olajban aranyszínűre sütjük őket. Ha az egyik oldala már megsült
egy villa segítségével átfordítjuk.
Tálra szedjük és porcukorral meghintjük.
Kedves látogató. Az oldalon reklámok találhatók, mert elértünk egy akkora adatforgalmat, ami már nem ingyenes, és ezen reklámok bevételéből tudjuk a weboldalt fenntartani, fizetni a tárhelyért. Köszönjük szépen.
Sós perec
2014.01.22 15:20Igazi sós perec
Egy kedves barátnőm nagyijától van a recept. Anno úgy kaptam ez az igazi búcsús perec. Én kétféle képen szoktam elkészíteni a felét kisebbre sodrom, ezekből kisebb vastagabb perec lesz, ami puhább. A nagyobbakból pedig ropogós lesz. Ha így készítem, a nagy gyerkőceim is örülnek, mert ők a ropogóst szeretik, míg a legkisebb a puhát.
Hozzávalók:
60 dkg liszt, 5 dkg élesztő, 10 dkg olvasztott vaj, 1 db tojás, 3 dl tej, 1 teáskanál cukor, 1 ½ teáskanál só
A sós masszához:
30 g liszt, 30 g só, 50 ml víz
Elkészítés:
1 dl tejbe tesszük a cukrot, hozzámorzsoljuk az élesztőt, és 10 perc alatt felfuttatjuk.
Tálba tesszük a lisztet, közepébe mélyedést készítünk, beletesszük az olvasztott vajat, sót, tojást, tejet és a felfuttatott élesztőt. Majd jól összegyúrjuk, dagasszuk.
Tiszta konyharuhával letakarva meleg helyre tesszük 90 percre.
A masszához a lisztet, sót és a vizet egy kis tálban összekeverjük egy kanállal.
Ha megkelt a tészta 12 db-ra vágjuk. Kisodorjuk és perecet formázunk belőle.
Én a kisebbeket 50 cm-esre szoktam sodorni, a nagyobbakat pedig 80-90 cm hosszúra.
Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket.
180 fokra előmelegített sütőben sütjük és félidőnél 10 perc elteltével meglocsoljuk a sós masszával.
Összesen 20 perc alatt szép rózsaszínűre sütjük.
Kedves látogató. Az oldalon reklámok találhatók, mert elértünk egy akkora adatforgalmat, ami már nem ingyenes, és ezen reklámok bevételéből tudjuk a weboldalt fenntartani, fizetni a tárhelyért. Köszönjük szépen.
Zebrakocka (sütés nélküli)
2014.01.21 15:32Zebrakocka
Sütés nélkül elkészíthető, hasonló a kókusztekercshez, de ez finomabb, nem olyan tömény édes. Én változtattam a tészta részén, mert a nyújtás részénél szerintem az eredetivel sokaknak meggyűlik a baja. Így megfelelő vastag lesz, és szép is.
Ami kell hozzá az egy 20*30 cm-es tepsi, és szilikonos sütőpapír a nyújtáshoz
Hozzávalók:
75 dkg darált háztartási keksz, 60 g kakaópor, 150 g baracklekvár,1 ½ evőkanál rum, 7,5 dkg vaj, 105 g porcukor, 450 ml tej
A krémhez:
3 dl tej, 70 g liszt, 1 teáskanál vanília kivonat, 70 g porcukor, 5 dkg vaj, 15 dkg kókuszreszelék
A tetejére:
10 dkg étcsokoládé, 1 kávéskanál olaj
A tepsihez:
1 teáskanál olaj
Elkészítés:
Elkészítjük a krémet, mert míg a tésztát összeállítjuk, pont kihűl a krém is.
A liszthez lassan adagolva hozzáadjuk a tejet, és csomómentesre keverjük. Beleszórjuk a kókuszreszelék felét,
és lassú tűzön folytonos keverés mellett besűrítjük.
Ha már nem forró csak langyos, hozzáadjuk a cukrot, vanília kivonatot, maradék kókuszreszeléket és a vajat, majd jól kikeverjük.
A tepsit egy kissé olajos papírral érdemes épp csak átkenni olajjal.
Tálba tesszük a darált kekszet, hozzáadjuk a cukrot, lekvárt, kakaóport, rumot, vajat és a tejet lassan adagoljuk hozzá, míg jól gyúrható lesz.
3 részre osztjuk. Majd egyesével kinyújtjuk.
A legegyszerűbb úgy nyújtani, hogy egy szilikonos sütőpapíron bejelöljük a tepsi méretét és ezen nyújtjuk.
Lehet deszkán is, de igen sok porcukor kell hozzá, hogy ne ragadjon le folyton.
Ha kinyújtottuk az első lapot a tepsibe tesszük,
(sütőpapírral simán bele lehet fordítani, majd lehúzni a sütőpapírt róla és nyújthatjuk rajta a következő lapot) megkenjük a krém felével,
erre tesszük a következő kinyújtott lapot,
majd rákenjük a maradék krémet. Ezt befedjük a harmadik kinyújtott lappal.
A csokoládét kisebb darabokra törjük, egy pici lábasba tesszük, és gőz fölött megolvasztjuk.
Hozzáadunk 1 kávéskanál olajat,
elkeverjük és a sütemény tetejére kenjük.
Majd mehet a hűtőbe pár órára, hogy szépen tudjuk felszeletelni.
A felszeletelést érdemes meleg késsel végezni, hogy a csokoládé ne törjön a tetején.
(Forró vízbe mártjuk a kést, letöröljük szárazra és a csokoládéra illesztjük, az pedig szépen megolvad az élénél)
Kedves látogató. Az oldalon reklámok találhatók, mert elértünk egy akkora adatforgalmat, ami már nem ingyenes, és ezen reklámok bevételéből tudjuk a weboldalt fenntartani, fizetni a tárhelyért. Köszönjük szépen.
Kombe
2014.01.16 16:57Kombe
Olyan, mint egy nagyon finom töltött kenyér, ami ha kihűlt lapokra szét lehet szedni.
Ebbe a receptben a facebookba akadtam bele, sorra repültek a fotók elém. De nem csak magyar oldalakon, hanem számos külföldi blogon is olvasható. Hónapok óta szemeztünk vele, most én is elkészítettem. A töltelék mindenhol más, ez is olyan ki mit szeret, talál otthon a hűtőben. Olvastam olyan török blogot ahol ezt a receptet (ugyanez szóról szóra) nem 3, hanem 6 részre osztották, tették egymásra ugyanígy, annyi különbséggel kerek lappá nyújtotta és egy pizza sütőben sütötte meg hajtogatás nélkül. De a végeredmény ugyanez a szép leveles töltött kenyér lett. A töltelékkel érdemes variálni, nálunk legközelebb kap kukoricát és reszelt sajtot is. De el lehet készíteni az édes változatát is. Érdemes mert nagyon jó a tésztája.
Hozzávalók:
A tésztához: 60 dkg liszt (ez nekem 70 dkg lett, mert túl ragadós volt a tészta), 100 ml víz, 2,5 dkg élesztő, 1 teáskanál cukor, 350 ml tej, 1 kávéskanál só
A kenéshez:
10 dkg vaj, 5 evőkanál olaj,
A töltelék: Amit én tettem bele:
330 g tejföl, 1 kisebb fej lilahagyma, 5 dkg kolozsvári szalonna, 5 dkg házi kolbász, 10 dkg gépsonka, ( A 20 dkg felvágott mindenképpen kell bele, az már mindegy milyen arányban vagy mi kerül bele.)
Tetejére kenéshez:
1 db tojás
1 marék magkeverék
Elkészítés:
Langyos vízbe keverjük a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. 15-20 percre félretesszük, míg felfut.
Tálba tesszük a lisztet, hozzáadjuk a sót, a felfuttatott élesztőt és a tejet, majd az egészet jól összegyúrjuk. Nekem felvett még 10 dkg lisztet a tészta (így én 70 dkg lisztet használtam hozzá), így is elég lágy tészta maradt.
A vajat megolvasszuk, hozzáadjuk az olajat összekeverjük és félretesszük.
A töltelék hozzávalóit mind apróra vágjuk
és összekeverjük a tejföllel.
A tésztát 3 részre osztjuk.
Lisztezett deszkán kinyújtjuk az első lapot, én 40*47 cm méretűre nyújtottam.
Megkenjük a vaj-olaj keverék felével.
Kinyújtjuk a második lapot is, próbáljuk ugyanakkorára, mint az elsőt és a vajas lapra fektetjük.
Erre tesszük az összes tölteléket, szépen elkenjük rajta.
Majd betakarjuk a 3. kinyújtott lappal,
amit megkenünk a maradék vaj-olaj keverékkel.
Ezután jön a hajtogatás. A tészta egyik felét behajtjuk a közepéig,
majd a másik oldalát is behajtjuk a közepéig,
ami után fentről is behajtjuk szintén a közepéig
és alulról is behajtjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, úgy hogy alulra kerüljön a hajtott rész.
Én 35*25 cm-es tepsibe tettem, amit elsőre kissé nagynak gondoltam, de mire megsült pont tökéletes méretű volt neki.
(Mivel igen lágy a tészta és tele van töltelékkel én egyszerűen rátettem a tepsim, és a deszkával együtt megfordítottam, így simán a tepsi közepén landolt.)
Egy éles késsel bevágjuk, lehet pizza vágó is, de ne vágjuk át. Sok helyen így van vágva, de láttam török oldalon ahol kockákra vágták.
1 órára meleg helyre tesszük kelni.
Ha megkelt megkenjük a felvert tojással,
és megszórjuk magkeverékkel, vagy csak simán szezámmaggal, lenmaggal, napraforgóval. (ki mivel szereti)
180 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt szép pirosra sütjük.
Ha gyorsan pirulna a teteje vagy tegyünk, rá egy alufóliát vagy csak tekerjük kicsit lejjebb a sütőnket.
Kedves látogató. Az oldalon reklámok találhatók, mert elértünk egy akkora adatforgalmat, ami már nem ingyenes, és ezen reklámok bevételéből tudjuk a weboldalt fenntartani, fizetni a tárhelyért. Köszönjük szépen.
Csokoládé pattogós sütemény - Chocolate crackle cookies
2013.12.02 17:16
Csokoládé pattogós sütemény – Chocolate crackle cookies
Ez egy Amerikai sütemény Martha Stewart-tól származik, de már láttam magyarosított pöfeteg sütemény néven. Bár kinézetre olyan, mint egy puszedli, ez nem az, kívül ropogós belül pedig lágy és főleg nagyon csokis. Szerintem hasonlít a Brownie-hez.
Leszámítva, hogy picit pihennie kell a tésztának a sütőben nagyon gyorsan készen van.
Ebből az adagból 40-42 db lesz attól függően mekkora golyókat készítünk.
Hozzávalók:
150 g vaj, 100 g étcsokoládé, 200 g nádcukor (ha nincs jó a sima kristálycukor is), 2 db tojás, 1 teáskanál vanília aroma (vagy 1 vanília kikapart belseje, esetleg 1 csomag vaníliás cukor helyette), 375 g liszt, 1 csomag sütőpor, 80 g holland kakaó, 100 ml tej
A külsejére:
5 dkg porcukor, 5 dkg kristálycukor (ha van, akkor finomítottat)
Elkészítés:
A csokoládét kis kockákra törjük, felolvasszuk és kihűtjük.
A száraz anyagokat, lisztet, kakaót és átszitált sütőport összekeverjük.
A vajat tálba tesszük, hozzáadjuk a nádcukrot,
majd jól kikeverjük habverővel. Ezután hozzáadjuk a tojásokat, vanília kivonatot,
összekeverjük, hozzáadjuk az olvasztott csokoládét,
folytatjuk a keverést. Majd hozzáadjuk a száraz anyagokat
és a tejet és ezt is összekeverjük.
2 órára a hűtőbe tesszük. Elég ragacsos masszát kapunk, de ne aggódjunk, mire vége a 2 órás pihenőnek a hűtőben addigra jobb lesz az állaga.
Ha letelt a 2 óra 2 db mélytányérba teszünk cukrot, egyikbe kristálycukrot, ha van finomszemcséset inkább, a másikba pedig porcukrot.
A tésztából kis labdákat gyúrunk,
amit előbb a kristálycukorba,
majd a porcukorba hempergetünk
és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, úgy, hogy kis helyet hagyjunk a sütik között.
180 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt megsütjük.
Ha kivettük rácsra tesszük hűlni, lehetőleg lapáttal, mert még elég puhák a sütemények. Míg hűlnek a külső része ropogóssá válik.
Kedves látogató. Az oldalon reklámok találhatók, mert elértünk egy akkora adatforgalmat, ami már nem ingyenes, és ezen reklámok bevételéből tudjuk a weboldalt fenntartani, fizetni a tárhelyért. Köszönjük szépen.