Blog
Magas piskóta
2014.09.13 12:49Magas piskóta
Most érkezett el az ideje, hogy készítsek egy külön bejegyzést a piskótának.
Sokszor látom, mostanában, hogy vannak, akik nem tudnak jó piskótát készíteni. Én ezt a receptet nagyon sok éve kaptam az unokatesómtól, mint „magas piskóta”, azóta ezt a receptet használom, mert tényleg jó és valóban magas lesz. A fotókon 26 cm-es tepsiben van sütve. De akkor is ezt készítem, ha nagyobb kell, illetve akkor is, ha kisebb, legfeljebb megnövelem vagy kevesebbre veszem a mennyiséget. Ha kisebbet, akkor 4 tojásból, ha nagyobbat 8-ból. Persze a többi mennyiség is változik, csak le kell osztani.
Hozzávalók:
Piskótához: 6 db tojás, 8 evőkanál víz, 25 dkg cukor, 25 dkg liszt, ½ csomag sütőpor, Sütésnél a forma kikenéséhez, 5 dkg vaj, 1 evőkanál liszt,
Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk, külön tálba a fehérjét és a sárgáját.
A tojások sárgáját a cukorral fehéredésig keverjük, hozzáadjuk a vizet, összekeverjük. A lisztet az átszitált sütőport, is belekeverjük.
Majd a kemény tojásnak felvert fehérjét is hozzáadjuk. Óvatosan forgassuk bele, nehogy összetörjük, margarinnal kikent, lisztezett tepsiben elterítjük, a széleit kissé felhúzzuk a formára és megsütjük
180 fokra előmelegített sütőben 30-35 percig.
Ha tortaként készítenénk, akkor én, amikor kiveszem, deszkára borítom fordítva, fejjel lefelé, mert szebb lesz a torta.
Így amikor állítod össze, a teteje kerül alulra és az alja felülre, így lesz szép éle a tortának. (ezt a nagyoktól tanultam)
Kedves látogató. Az oldalon reklámok találhatók, mert elértünk egy akkora adatforgalmat, ami már nem ingyenes, és ezen reklámok bevételéből tudjuk a weboldalt fenntartani, fizetni a tárhelyért. Köszönjük szépen.
Sajtkrokett, sajtgolyó
2014.09.07 11:52
Sajt krokett, sajtgolyó
Ki hogyan kerekíti, sodorja, lesz belőle krokett vagy golyó. Nekem, most amikor végre sikerült fotózzam is krokett formában készült. A reci egy időben vagy talán még ma is a facebookon keringett, ez is az a recept, ami sorban végigmegy mindenkin. Én Andi után készítettem, csak én, mint mindent ezt is mértem. Mivel a kanál evőkanál, bögre és társai miatt már írtak többen, így minden mérek. Megjegyzem, 4 féle méretben van evőkanalam nekem is, így megértem, amikor egy kezdő nem tudja, mennyi legyen az annyi…
Hát az első mondat, ami elhagyta a számat mikor kisültek, hogy „az életbe többet nem csinálok rántott sajtot!” Szeretjük nagyon, de a panírozása nem kedvencem. Egyrészt emberes adag kell, sokan vagyunk, panírozni, csak ha muszáj, és a sajtot ráadásul duplán kell, hogy ne folyjon ki, szóval nem igazán szeretem. Na, most azt kell, mondjam, mire bepaníroznám a sajtot, annyi idő alatt ezt a receptet az elejétől a kisütésig el is készítjük simán. Nem mértem, de max 10 perc alatt készen van vele az ember. Lehet önmagában simán mártogatóssal, rizzsel, tartárral, áfonya szósszal ki hogyan szeretné. Ebből az adagból nekem 24 db 3 cm-es krokett lett. (zárójelben megjegyzem a fiaim kb 10 perc alatt eltűntették) Szóval lehet egyből érdemes dupla adaggal kezdeni.
Még mielőtt bárki feltenné a kérdést, nem kell panírozni, és nem fog szétfolyni!!
Hozzávalók:
300 g trappista sajt, 1 db tojás, 30 g liszt, olaj a kisütéshez
Elkészítés:
A sajtot egy tálba reszeljük,
hozzáadjuk a tojást és a lisztet.
Kézzel jól összedolgozzuk, könnyen és hamar összeáll.
Kisebb golyókat formázunk,
majd rudakat sodrunk, ha krokettként szeretnénkkisütni.
Forró olajban tesszük, A kroketteket ne tegyük, közel egymáshoz inkább több adagban süssük ki, mert könnyen összetapadnak.
közepes lángon szép arany barnára sütjük. Konyhai papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajat leitassuk róluk.
Még egy tipp, amikor az olajban elkezdjük sütni, várjunk, vele picit mielőtt megforgatnánk, mert ha nem kap egy pindurka kérget a villához is hozzátapad. És szintén egy tipp, ha már aranybarna ne süssük tovább, mert előfordul, hogy felpuffad egy gombostű fejnyi ponton és ott kilukad, elkezd kifolyni a sajt. Ha ezt nem várjuk meg nem fog kifolyni.
Kedves látogató. Az oldalon reklámok találhatók, mert elértünk egy akkora adatforgalmat, ami már nem ingyenes, és ezen reklámok bevételéből tudjuk a weboldalt fenntartani, fizetni a tárhelyért. Köszönjük szépen.
Pörkölt máshogy, sütőben
2014.09.06 10:46Pörkölt máshogy, sütőben
Mostanában így készül a pörkölt nálunk. Egyrészt mióta kipróbáltuk a gyerekeim odáig vannak érte, másrészt azt kell, mondjam eddig 1 kg húsból készült mininum a pörkölt és az 1 ebédre volt max elég. Ezt így elkészítve a fél kilóból 2 napig megvan az ebéd. És másnap is nagyon finom megmelegítve.
Egy csoportban láttam és óriási ötletnek tartom, hogyan készítsünk egy egyszerű pörkölt és tésztából kicsit mást. Kiadós, és megkockáztatom szerintem relatív, de olcsó is. Egy kupaccal még a 19 éves fiam is fullon volt. És 9 kupac lett belőle. Szóval nálunk ez 2 napra elég. Úgyhogy ha leosztom tuti olcsó és ráadásul hamar készen van. A zöldség, amit beleteszünk az olyan, hogy ha van, kedvünk tehetünk bele bármit. Az előzőnél nálam került bele 2 kanál borsó is, most nem mert nem volt itthon. A brokkoli mostanában mindig van otthon, én rágcsálom, a gyerkőceimnek nem kedvence, de így mégis megeszik, sőt ízlik nekik.
Hozzávalók:
50 dkg darált hús, 1 nagy fej hagyma, 1-2 paradicsom, 1 paprika, 1 csomag spagetti tészta (500 g), 20 dkg sajt, 1 ½ pohár nagy tejföl, só, bors, őrölt pirospaprika, 200 ml főzőtejszín, 250 g brokkoli
Elkészítés:
A tésztát félig megfőzzük. Én Gyermelyit szoktam főzni ezen az áll 9-11 perc a főzési ideje, 7 percig főzőm, ez alatt nem puhul meg ugyan, de mire megsül a sütőben finom puha lesz.
Amíg föl elkészítjük az alapot.
A hagymát apróra vágjuk,
kevés olajon üvegesre pároljuk.
Hozzáadjuk a darált húst,
és amikor mindenhol fehér lesz nincs már piros hús színe, akkor teszünk hozzá őrölt feketeborsot, Őrölt pirospaprikát, sózzuk,
és felöntjük pici vízzel (mintha pörköltet készítenénk). Tényleg csak kicsi vízzel.
Itt adjuk hozzá az összevágott paradicsomot, a paprikát
és bármilyen zöldséget. Én fél fej brokkolit adtam hozzá. (Megjegyzem a gyerekeim nem túl brokkoli barátok, de mindegyik megjegyezte mennyire finom így a brokkoli)
Főzzük őket egybe 10 percig. Majd hozzáadjuk a tejszínt, amit elkeverünk ½ evőkanál liszttel,
és forralunk rajta egyet. (A brokkolit nem főztem elő, nem kell, pont megfelelő lesz a végére.)
Tepsibe kis fészkeket készítünk a kifőtt spagettiből.
A közepükbe tesszük a pörkölt alapot,
majd a széleit tejföllel körbe öntjük.
És az egészet befedjük reszelt sajttal. A kétféle szín ne tévesszen meg senkit, mindegyik trappista sajt csak egy pici volt otthon és venni kellett még hozzá. De nem volt egyforma a színük.
200 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt szép pirosra sütjük.
Az első kérdés, ami felmerült a nagy fiamban is amikor először készítettük, hogy nem e lesz száraz a tésztafészkek széle??? Jelentem nem száraz, mindenhol finom szaftos.
Kedves látogató. Az oldalon reklámok találhatók, mert elértünk egy akkora adatforgalmat, ami már nem ingyenes, és ezen reklámok bevételéből tudjuk a weboldalt fenntartani, fizetni a tárhelyért. Köszönjük szépen.
Kinder tejszelet
2014.09.04 14:43Kinder Tejszelet
Ezért a receptér már, rég nyüstöl a család apraja, nagyja, hogy készítsük el, de eddig nem kezdtem bele. Pedig az egyik kedvencem még nekem is, nem csak a gyerekeimnek. Amikor tinédzserként anyukám Bécsben dolgozott és volt, amikor nála voltam pár napot mindig kaptam pénzt, hogy vegyek fagyit a Tichiben. Vettem is, de aztán kaptam tejszeletet hát onnantól a fagyi pénzen inkább tejszeletet vetem. A mai napig szeretem, de én már csak ritkán tolok be 1-1 db-ot, ma már a gyerkőceim tolják úgy, mint anno én. Egy bajom van vele, hogy azért valljuk be nem épp olcsó. Ezen a fotón német felirattal van, ami abból adódik, hogy a párom hoz néha kintről. És kint jóval olcsóbb. Ez a 10 db-os kiszerelés 2 euro kint.
Én most kipróbáltam, nem mondom, hogy eztán nem fogom megvásárolni, mert de, de bizony elkészíteni, pofon egyszerű és hamar készen van. A receptek között böngészve végül egy német oldalon lévőt variáltam át picit. A tésztája puha és omlós a krémje is hasonló az eredetihez.
Két verzió van nálunk, a fiaimnak a tejszínes jött be, nekem pedig a pudingos.
Én azt mondom érdemes kipróbálni mind a kettő és el lehet dönteni melyik a jobb. Az egyik gyorsabb de igazából nem vészes a puding főzés sem.
Van, aki tejföllel csinálja, lehet olcsóbb, hát nem tudom, nálunk marad ez a verzió. Annyira nem kell bele sok belőle, szóval még mindig olcsóbb lesz mint a bolti.
Ez a recept egy 38*32 cm-es tepsiben készült. Én 9 db-ra osztottam fel, amik kissé nagyobbak, mint eredeti társaik. Szóval szerintem lehet kisebbre is vágni. És hát, ha már kipróbáltuk melyik a jobb, lehet, élből 2 adagot kell készíteni.
Hozzávalók:
A tésztához:
5 db tojás, 90 g cukor, 90 g liszt, 30 g kakaó, 1 csomag sütőpor
A krémhez: (ha a tejszínes verziót készítenéd el)
200 ml habtejszín, 250 g mascarpone, 30 g méz, 30 g vaníliás cukor,
Szintén a krémhez: (Ha a pudingos verziót választanád)
1 csomag tejszín ízű pudingpor, 250 ml tej, 8 dkg cukor, 2,5 dkg vaj, 15 dkg mascarpone
Elkészítés:
A tojásokat kissé felverjük, hozzáadjuk cukrot, az átszitált lisztet, kakaóport, sütőport és elkeverjük.
Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, elsimítjuk
és 180 fokra előmelegített sütőben 12 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.
Kitesszük kihűlni. Sütőpapírt lehúzzuk róla, ha kihűlt.
Mivel vékony a lap, ha levesszük, a tepsiről pár perc alatt meghűl.
Ha kihűlt elvágjuk félbe és az egyik felet felvágjuk, ahogy szeretnénk.
Elkészítjük a krémet.
A tejszínes:
A tejszínt habbá verjük, hozzáadjuk a mascarponét,
a mézet
és a vaníliás cukrot,
kikeverjük.
Az egész fél lapot megkenjük akrémmel,
rátesszük a lapokat és óvatosan elvágjuk a lapok között.
Hűtőbe tesszük pár órára. Mindenképpen kell neki egy kis hűtő. Pár óra után, ha a gyerek a kezébe veszi és eszi, nem fog összenyomódni és a krém kijönni a két lap között.
A pudingos:
A pudingport a cukorral összekeverjük, hozzáadjuk a tejet és pudingot főzünk belőle. Majd kihűtjük.
A mascarponét kikeverjük a vajjal
és a kihűlt pudinghoz adjuk, kikeverjük.
A töltés már ugyanaz, ha ezt a krémet választanánk. Ugyan az állaga stabilabb, de ezt is érdemes pár órára hűtőbe tenni.
Kedves látogató. Az oldalon reklámok találhatók, mert elértünk egy akkora adatforgalmat, ami már nem ingyenes, és ezen reklámok bevételéből tudjuk a weboldalt fenntartani, fizetni a tárhelyért. Köszönjük szépen.
Sakktábla sütemény
2014.08.28 15:13Sakktábla sütemény
Ez egy nagyon mutatós sütemény, szerintem kinézetre kicsit bonyolultnak tűnik, de nem az. Inkább csak türelem kell hozzá, és idő. Ha ez megvan, akkor nincs baj, nagyon finom omlós, puha kekszeket kapunk érte cserébe. Ami jól záródó dobozban 1-2 hétig is eláll. (Már ha a család ezt hagyja) Erre karácsonykor érdemes gondolni, tuti 2 adag kell, hogy a családot is lekössük a rágcsálni valóval és maradjon is az ünnepekre. Ebből az adagból nekem így készítve 70-80 db lesz. Ugyan egész kicsinek tűnik, hisz én 3 cm-nyi sütiket készítettem, de mire megsülnek a duplája lesz. Én nem szoktam körbe plusz tésztával bevonni, sokan szokan szokták, nekem így tetszik. Megszámolni sem szoktam, hogy csík lesz bár nem nehéz, mert 15 cm széles 1 cm-enként vágva 15-15 csík, de mivel a végével a gyerekek szoktak játszani, illetve kiny Ha valaki megunja a csíkok egymásra rakosgatását, csak kinyújtja és a két tésztát egymásra fektetve feltekeri, még a kissé nyomi csigák is gyönyörű kerek kekszek lesznek. Itt mutatok fotót. Nálam a maradék tésztát Dani fiam tekerte fel, míg én a sakk mintával bíbelődtem, tényleg nyomi volt kissé, de csodaszépek lettek mire megsültek. És ezt ették meg leghamarabb, alig bírtam a fotó kedvéért párat benyúlni tőlük.
Hozzávalók:
A Vaníliás tésztához:
226 g vaj, 128 g porcukor, 1 db tojás sárgája, 1 teáskanál vanília kivonat (ha nincs 1 csomag vaníliás cukor), 288 g liszt
A kakaós tésztához:
226 g vaj, 128 g porcukor, 1 db tojás sárgája, 258 g liszt, 30 g kakaó
Elkészítés:
A vajat a cukorral kikeverjük, hozzáadjuk a tojás sárgáját, vanília kivonatot és a lisztet, omlós tésztává gyúrjuk. Fóliába téve hűtőbe tesszük dermedni. (én a fagyasztóba szoktam, míg a hűtőbe 1-2 órát kell neki állni, a fagyasztóban ez max 30 perc)
A kakaóssal ugyanígy járunk el, csak a vanília helyett a kakaóport tesszük bele.
Ha a két tészta megdermedt, sütőpapíron 1 cm magas téglalapra kinyújtjuk.
Én felrajzoltam egy 15 cm*25 cm-es téglalapot rá, megfordítottam a papírt, így átlátszott, és ebbe lapítottam, egyengettem el 1 cm magasan a tésztát. Majd betakartam a sütőpapírral, és visszaraktam a hűtőbe, hogy megdermedjen. Így járunk el mind a két tésztával.
Ha megdermedtek, 1 cm-es csíkokra vágjuk.
Úgy állítjuk össze a tészta csíkokat, hogy a tojás fehérjével megkenjük az oldalukat is, hogy összeragadjanak, és a sorok tetejét is.
Letesszük az első csíkot, aminek megkenjük az oldalát fehérjével,
mellétesszük a másik tésztából a következő csíkot,
szintén megkenjük, és ellentétes színű tésztából jöhet a 3. csík is.
Megkenjük a tetejét és most ellentétes színű csíkokat teszünk rá mindegyik színre.
Erre teszünk egy harmadik sor tésztát is.
Ezt egy fóliába tesszük, kissé lenyomkodjuk, elsimogatjuk, és betesszük a hűtőbe dermedni.
Ha megdermedt, éles késsel 0,5 cm-es szeletekre vágjuk,
és sütőpapírral fedett tepsire fektetjük.
170-180 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt világosbarnára sütjük.
Kedves látogató. Az oldalon reklámok találhatók, mert elértünk egy akkora adatforgalmat, ami már nem ingyenes, és ezen reklámok bevételéből tudjuk a weboldalt fenntartani, fizetni a tárhelyért. Köszönjük szépen.
Liebster Award díjat kaptam!
2014.08.25 17:16Liebster Award díjat kaptam!
A Liebster Award díj egy vándordíj, amit egyik blogger ad egy másik blogger társának munkája elismeréseként. A kérdések által jobban megismerjük egymást, s az olvasóink is plusz információkhoz jutnak rólunk. Köszönöm szépen Erikának, és Sárának a jelölést és az elismerés
Megmondom őszintén, mikor Erika megkeresett vele, azt sem tudtam létezik ilyen, még nem is hallottam róla. Épp valami közepén voltam, így nem is figyeltem annyira. Aztán 1-2 nappal később Sára is megkeresett, hogy ő is díjjal adományozna meg, így neki láttam utána nézni mi is ez a díj.
Nagyon szépen köszönöm mind kettőjüknek, hogy gondoltak rám, hiszem ez is egy visszajelzés nekem, hogy amit csinálok hasznos, és folytassam, amit elkezdtem.
A díjnak vannak szabályai is:
- El kell mondani kitől kaptam.
- Meg kell válaszolni a díjfelajánló kérdéseit.
- Tovább kell küldeni 3-10 általam kedvelt bloggernek. (De annak, akitől kaptam a díjat, nem küldhetem vissza.)
- jelölted blogján jelezd, hogy díjat kaptak.
És akkor jöjjenek a kérdések és a válaszok, amiket kaptam tőletek.
Erika a te kérdéseid:
1.: Tükrözi-e a személyiségedet az elkészített étel?
Szerintem igen, talán nagyon is.
2.: Ha elrontod az ételt, nekiállsz-e újból vagy rendbe hozod (legalábbis megpróbálod)?
Ha elrontom, mert velem is előfordul, addig ügyködöm, rajta amíg rendbe hozom, rossz étel nincs csak maximum nem fejeztük be.
Nálam is van néha 1-1 kakukktojás, vagy amikor a kinézete nem a nagykönyv szerinti, de az íze a lényeg és azzal sosincs gond.
3.: Hol vásárolsz leginkább alapanyagokat?
Nem vagyok boltfüggő, leginkább márka hű. A bevált márkákat szeretem, és ha módomban áll, azt használom. Egy mániám van a tojás… Mert a boltban kaphatókat mindennek nevezném csak annak nem! Azt szívesebben veszem a piacon tuti forrásból, mert annak a méretével nincs gondom és akkor még a sárgájáról nem is beszéltem. Megértem, hogy rohanunk, nem megy mindenki piacra, de bizony ott, frissebb, szebb és megkockáztatom még olcsóbb is a tojás. És ha már a piacon vagyok, (minden héten járok) akkor, ami kapható azt biztosan ott és termelőtől.
4.: Mennyire figyelsz más bloggerek írásaira, véleményére?
Sokszor el vagyok veszve a 4 gyerekem, az otthoni munka, a segítség hiánya, na és a sütés, főzés, blogolás miatt. Sokszor, sok mindent nem veszek észre, de vannak napok amikor csak olvasok a bloggerek között is, és nem csak írásaikat, véleményeiket is, Így még ha csendes hallgató, olvasó vagyok is megpróbálok figyelni mindenre ami engem érdekel.
Sára ezeket pedig te tetted fel nekem:
1.: Mikor és miért kezdtél blogot írni?
2012 végén kezdtem el a blogolást. Mindig csak fotó készült arról, amit készítettem majd a párom kérésére kezdtem nem magamtól, mert úgy gondoltam én nem tudok írni, azt hiszem a beszélőkém jobb, de úgy gondolom ebbe is belejöttem.
Abban az időben mi elég sok rossz dolgon, családi tragédiákon mentünk keresztül.
Akkor kezdtük és vállaltuk azt is, hogy ő (családfő) távol dolgozik tőlünk, csak rendbe tegyük magunkat és mindent, ami körülöttünk van, és a lavinát, ami elindult megállítsuk. Aki ismer, tudja, hogy a blogolás, az azzal járó sok plusszal, az emberek kedvességével ez az, ami átsegített az elmúlt éveken. És azt hiszem a legjobb terápiás módszer is.
2.: Melyik a kedvenc ételed?
Sok mindent szeretek, kevesebb van, amit nem, gyerekként a kedvencem a hasáb burgonya volt persze a házi nem a gyorséttermi. De ha ki kell, emeljek egyet akkor, ha módom van rá szarvas sültet eszek burgonyakrokettel, és áfonya öntettel.
Esténként tv nézéshez pedig az igazi sós uborkát szeretem egy nagy bögre hideg tejjel.
3.: Sütni, vagy főzni szeretsz jobban?
Szeretek sütni és főzni is nagyon, de ha választanom kellene, akkor inkább a sütés áll hozzám közelebb.
4.: Milyen szempontok szerint választod ki az alapanyagokat a sütéshez, a főzéshez?
Elég sok mindent kipróbáltam még fiatalabb koromban. Aztán lettek a jól bevált dolgok, amiket nem szívesen cserélek le másra.
Ha lehet, idényjellegű dolgokat készítek, de ez nem jelenti azt, hogy télen nem főzök lecsót például vagy hasonló.
5.: Mi volt eddig a legnagyobb örömöd a blogolásban vagy a bloghoz köthetően?
Sok öröm van, mert ha nem lennének, akik követnek, akiktől rengeteg pozitív gondolatot, üzentet kapok, nem lenne a blogom.
Miattuk csinálom és nekik köszönhetek minden egyes sikert is, ami a blogolássalk kapcsolatban ért vagy érhet.
Az egyik ilyen legnagyobb öröm, azt hiszem mikor megnyertem az apróséf recept versenyén a KitchenAid robotgépem. Ami mindenki álma az enyém is volt, ezért neveztem 2-3 recepttel, majd elmentünk álmaink nyaralására, ami épp akkor volt, és hát mikor hazajöttünk megláttam, hogy a nevezők milyen receptekkel és mennyivel játszottak, le is mondtam róla. Épp ezért igen megsirattam, mikor kiírták, hogy én nyertem.
De itt említeném az RTL Híradót is, hogy megkerestek és forgattak velem, ez egy óriási élmény volt.
Köszönöm a lehetőséget és tovább is adnám a díjat a következő blogoknak:
- Daniela, Édesen tökéletes oldal: https://edesentokeletes.blogspot.hu/
- Ági, Boldog kukta: https://boldogkukta.blogspot.hu/
- Ági, Tetovált lány konyhája: https://atetovaltlanykonyhaja.cafeblog.hu/
A kérdéseim hozzátok kedves bloggerek:
1.: Miért kezdtél el blogolni?
2.: Mi volt a legemlékezetesebb élményed a blogolással kapcsolatban?
3.: Mi a kedvenc alapanyagod, amiből szeretsz főzni?
4.: Minek örültél legjobban az életed során?
Köszönöm szépen, és szép napot kívánok nektek.
Barackos, áfonyás fordított torta
2014.08.23 14:19Barackos áfonyás fordított torta
Ez a torta is a nagyon egyszerű és gyors kategória, és ráadásul nagyon finom. Leginkább ananászosban láttam minidig. Nálunk most egy másik süti miatt folyamatosan van áfonya, a barackból még dömping van, így barackos áfonyás lett.
Hozzávalók:
A kenéshez: 20 g vaj, 12 dkg nádcukor
A gyümölcs:
4 db közepes őszibarack, 1 marék áfonya
Tésztához:
20 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 1 csipet só, 8 dkg cukor, 1 db tojás, 300 ml joghurt, 60 g vaj
Elkészítés:
Az őszibarackokat fél percig forrásban lévő vízbe tesszük,
majd meghámozzunk őket, a magokat is eltávolítjuk,
cikkekre vágjuk.
A sütőforma alját kikenjük a vajjal, majd egyenletesen megszórjuk a nádcukorral.
Erre tesszük a cikkekre vágott őszibarackot,
amit megszórunk az áfonyával.
Tálban összekeverjük a lisztet az átszitált sütőport, sót, cukrot, hozzáadjuk a tojást, a joghurtot
és az olvasztott vajat is,
és jól összekeverjük.
Ezt a masszát a gyümölcs tetejére öntjük,
elsimítjuk.
180 fokra előmelegített sütőben sütjük 40-45 percig.
Végezzünk fogpiszkáló tesztet, hogy a tészta megsült e. Ha igen, akkor kivesszük a sütőből és várjunk vele 5 percet. Ezután kiborítjuk egy tányérra a süteményt. A legegyszerűbb a tányért a forma tetejére tenni és gyors mozdulattal megfordítani őket. Majd leemeljük a formát róla.
Ne igen várjunk vele többet, mert a megolvadt karamell, ahogy hűl, kezd megszilárdulni és nem biztos, hogy egybe kijön a formából. De azt az 5 percet várjuk meg mindenképpen. Ha így teszünk, biztosan egyben és szépen fog kijönni a formából.
Mivel nekem nincs épp olyan tortaformám, ami nem kapcsos ezért kapcsosban sült, egyre figyelni kell azonban, hogy a lé, amit ereszt valószínű kicsit szivárogni fog így tegyünk alá sütőpapírt ne a sütőbe csöpögjön. Ha van egybe formánk, akkor ez a veszély nem fenyeget.
Kedves látogató. Az oldalon reklámok találhatók, mert elértünk egy akkora adatforgalmat, ami már nem ingyenes, és ezen reklámok bevételéből tudjuk a weboldalt fenntartani, fizetni a tárhelyért. Köszönjük szépen.
Ünnepi kenyerem
2014.08.22 16:07Ünnepi kenyerem
Mivel kenyérben van a jól bevált, de azért még próbálgatok, Attkáriné Terike kenyerét próbáltam ki augusztus 20.-án. Csodaszép lett és nem semmi méretű nem is értem miért nem feleztem le az egészet, hisz most csak a gyerekekkel voltunk rá és ebből az adagból egy 1860 g-os kenyér lett. Ráadásul ezt a gépem nem bírta, kézzel dagasztottam, még jó, hogy a teniszkönyököm miatt kímélés van.
Viszont így az unokatesóm megspórolta az aznapi sütést, mert a felét átvittük neki. És hát kell attól nagyobb elismerés milyen finom, mint amikor azt látja az ember, hogy azonnal neki esnek és dörgölik be a finom friss kenyeret. Hazaérve a 4 éves Domim is közölte, hogy neki bizony üres kenyér kell, mert megéhezett és csak az a jó neki.
Terike kenyerének a neve: A jó kenyér (megjegyzem valóban jó, es nem is kell hozzá sok minden) Viszont, ahogy leírta én ezt most szóról szóra betartottam. És mértem is mindent, így ahol kanál ott a g-is nálam mennyi is ment bele.
Az első lépés, hogy este elkészítjük a kovászt.
Hozzávalók:
Kovász hozzávalói:
250 ml víz, 250 gr BL 55 liszt, 40 g élesztő, 1 evőkanál olaj
A kovászhoz valókat bele tesszük egy tálba és fakanállal, mint a galuskatésztát, 3-4 perc alatt simára keverjük.
Majd egy zacskóval letakarjuk.
ez a fotó a már másnapos kész:
További hozzávalók a kenyérhez:
510 ml víz (ez lehet kicsivel kevesebb vagy több, függ a liszt milyenségétől!), 7 kávéskanál só (csapósan)(ez nálam 25 g), 1 evőkanál porcukor (10g), 1000 gr BL55 liszt, 2 evőkanál olaj,
+ a kovász
AZ összes hozzávalót egy tálba tesszük,
és jól kidagasszuk ez legalább 10 perc. Amíg a tészta fényes nem ragadós, könnyen formázható lesz. Inkább kemény rugalmas tésztának kell lennie. A dagasztás után liszt nem érheti. (ez nagyon lényeges)
Tiszta konyharuhával letakarva kelesztjük 30 percig.
Majd átgyúrjuk
és visszatesszük 40-45 percre, amíg duplájára nem nő.
Kiborítjuk a deszkára és megkerekítjük, formázzuk, cipónak majd beletesszük az edénybe.
Az edény aljára sütőpapírt teszünk, ami alá vizet spriccelünk. Kelesztjük még 30 percig,
majd bevágjuk.
Az edény tetejét is lespricceljük, teszünk oda is sütőpapírt. Rátesszük az edényre és mehet a 230 fokos forró sütőbe 40 percig. Akkor levesszük róla a tetőt és szép pirosra sütjük még pár perc alatt. Erős arany barnára kell sütni, mert különben nem fog cserepesedni!!!!
A sütőből kivesszük és lespricceljük vízzel.
Ha így járunk el, csodálatosan fog cserepesedni, beszélgetni a kenyerünk.
Nagyon finom ropogós, cserepes, de lágy belsejű kenyerünk lesz.
Ha így készíted, tuti szép és finom kenyered lesz!
Kedves látogató. Az oldalon reklámok találhatók, mert elértünk egy akkora adatforgalmat, ami már nem ingyenes, és ezen reklámok bevételéből tudjuk a weboldalt fenntartani, fizetni a tárhelyért. Köszönjük szépen.
Szilvás cobbler anyukám módra
2014.08.22 14:43Szilvás cobbler anyukám módon
Idén ez készült a szülinapomon, mivel a gyerekek nem tortáztak, az apukájuk messze van és magamnak mégsem sütök tortát, szilva pedig az asztalon figyelt egy halommal, együtt készítettük el a kedvencüket torta helyett.
Ez a recept anyukám jól bevált cobbler receptje, egy kicsit változtattam rajta, mert az ő receptje 0,5 kg gyümölcsöt ír és szerintem az elveszik benne. Az enyém, ami már a blogon van az viszont úgy tökéletes 1 kg gyümölccsel, ahogy van így ezt átírtam és érdemes több gyümölccsel készíteni. Viszont ennek a tésztája sokkal, de tényleg sokkal jobb. Ha valaki mind a kettőt teszteli, szerintem ez a finomabb.
Ez a mennyiség a 20*30 cm-es tálamban készült.
Hozzávalók:
1 kg szilva (lehet bármi, ami levet enged, akár vegyesen is), 15 g étkezési keményítő, 50 g nádcukor, 1 rúd vanília kikapart magjai (elhagyható),
Tésztához:
25 dkg liszt, 1 csipet só, 5 dkg cukor, 1 csomag sütőpor, 10 dkg vaj, 1 db tojás, 150 ml főzőtejszín
A tetejére szóráshoz:
20 g cukor
Elkészítés:
A gyümölcsöket kimagozzuk és felezzük, hozzáadjuk a keményítőt, a nádcukrot és a vanília kikapart magjait majd jól összekeverjük.
Ezt a gyümölcsös keveréket egy sütőtálba tesszük.
A liszthez hozzáadjuk sütőport, a cukrot, csipet sót, majd a vajat és elmorzsoljuk, de éppen csak addig, amíg egyenletes lesz. Minél hidegebb marad a vaj, annál omlósabb, finomabb lesz a tészta.
A tejszínhez adjuk a tojást
és kikeverjük,
majd ezt is a liszthez adjuk,
és csomómentes masszává keverjük.
Kanállal a gyümölcsre szaggatjuk,
majd szórjuk meg kevés cukorral. 180 fokra előmelegített sütőben 40-45 perc alatt megsütjük.
Érdemes magas falu tepsibe tenni, és szintén érdemes egy tepsire tenni, mert a gyümölcs levet ereszt, és ha nincs szerencsénk, akkor kissé kicsoroghat belőle a tepsire.
Kedves látogató. Az oldalon reklámok találhatók, mert elértünk egy akkora adatforgalmat, ami már nem ingyenes, és ezen reklámok bevételéből tudjuk a weboldalt fenntartani, fizetni a tárhelyért. Köszönjük szépen.
Epres gesztenye torta, csokoládé glazúrral
2014.08.13 16:06Epres gesztenye torta csokoládé glazúrral
Danim születésnapjára készült, és most először nem fondanttal kérte a tortát, hanem valami csokisat valami mást kért. Sokat böngésztem a neten, mire megtaláltam azt, ami tetszett is. És ugye mindig jó elolvasni a hozzászólásokat is, mert itt kiderülnek olyan dolgok, amikből tanulunk. A glazúr receptjét Mohánál találtam, ami tetszett is, és örülök, hogy erre esett a választásom, mert az íze a nagymamám zserbójának a csokoládémázára emlékeztet. És még szerencse, hogy olvasok, mert a hozzászólások közt írta valaki, hogy neki lefolyt a tortáról, nem volt tortakarikája. Hát nekem sincs, és a torta formában, amiben sült raktam ugyan össze, de a máz tuti lefolyt volna oldalt, hacsak nem néztem volna rá a szemem előtt lévő gyógyszerekre. Mert ugyan megnöveltem a forma magasságát sütőpapírral, de ránézésre láttam, hogy le tud csorogni a máz oldalt, és hát fogtam a gyógyszeres leveleket (nem volt más kéznél) és oldalt kívül szépen körbetettem ilyen levelekkel, így a sütőpapír gyönyörűen körbefogta a tortát, és a máz fent maradt a torta tetején.
Szóval, ahogy készült, itt sajnos nincsenek fotók, de szerintem nem is kell hozzá, nélküle is megy tutira.
A hozzávalók:
A piskótához:
6 db tojás, 8 evőkanál víz, 25 dkg cukor, 25 dkg liszt, 1/2 csomag sütőpor, Sütésnél a forma kikenéséhez, 5 dkg vaj, 1 evőkanál liszt
A krémhez:
25 dkg vaj, 25 dkg cukor, 250 g gesztenye massza, 1 csomag vaníliás cukor, 1 teáskanál rum
A mázhoz:
80 ml víz,70 ml tejszín, 9 dkg porcukor, 4 dkg kakaópor, 5 g zselatin
A díszítéshez:
Gyümölcs, ki mit szeretne, azt tegyen rá. Én vettem, áfonyát, epret, szedret, mindenből 1-1 csomaggal. Maradt belőlük a fele kb de azt bekebelezték a gyerkőceim, ahogy szabad lett az út a gyümölcsökig.
Elkészítés:
A piskóta készítése ide kattintva fotókon is.
A tojásokat szétválasztjuk, külön tálba a fehérjét és a sárgáját. A tojások sárgáját a cukorral fehéredésig keverjük, hozzáadjuk a vizet, összekeverjük. A lisztet az átszitált sütőport, is belekeverjük. Majd a kemény tojásnak felvert fehérjét is hozzáadjuk. Óvatosan forgassuk bele, nehogy összetörjük. Vajjal kikent, lisztezett tepsiben elterítjük és megsütjük. 180 fokon, 30 percig. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a belseje is megsült-e. Ha félbevágjuk.
Elkészítjük a krémet.
A vajat a cukorral kikeverjük, hozzáadjuk az áttört gesztenyemasszát, a vaníliás cukrot, a rumot és az egészet összekeverjük.
Ha kihűlt a piskótaformába tesszük (ha van tortakarika az jobb rá). Ha nincs, akkor marad a forma és magasítsuk meg sütőpapírral. A praktika, ahogy én csináltam a bevezetésben olvasható. Az alsó lapot beletesszük a formába. Ez legyen az, ami a piskóta teteje, mert az alját, ha a torta tetejére tesszük sokkal szebb lesz a tortánk. Az eprek egy részét félbevágjuk, és a tortaforma oldalát körberakjuk vele, rátesszük a gesztenyekrémet. Én erre tettem még a gyümölcsökből. Az epret kisebb darabokra vágtam azt úgy szórtam rá, és tettem még rá az áfonyából és a szederből is keveset. (Meg kell, mondjam, sokkal finomabb lett, hogy a belsejében is voltak gyümölcsök.) Rátesszük a piskóta lapot, ami az alsó lap volt, és elkészítjük a glazúrt.
Ezt úgy készítettem, ahogy Mohánál le van írva, tökéletes lett, és nagyon finom is: Kis pohárban elkeverjük a zselatint két evőkanál vízzel, amit a kimért vízből veszünk el.
A többi hozzávalót a maradék vízzel együtt kis lábosban felmelegítjük, óvatosan, fakanállal kevergetve, nem kell forralni! Levesszük a tűzről.
Mikróban feloldjuk a zselatint, hozzávegyítjük a kakaós részhez, alaposan elkeverjük és átszűrjük egy kis lyukú szűrőn. Időnként átkeverve hagyjuk langyosra hűlni, majd a torta tetejére öntjük.
Nem kell kenegetni, elég a tortaformát megrázogatva eloszlatni a mázat, az tökéletesen simára elterül.
Betesszük a hűtőbe legalább egy órára.
Majd ha már megszilárdult a máz, díszítjük a gyümölcsökkel. Én ezt csak simán a tetejére tettem.
Éles késsel gyönyörűen vágható, a máz a tetején nem lesz kemény.
Kedves látogató. Az oldalon reklámok találhatók, mert elértünk egy akkora adatforgalmat, ami már nem ingyenes, és ezen reklámok bevételéből tudjuk a weboldalt fenntartani, fizetni a tárhelyért. Köszönjük szépen.